НАТО вјежба на Влашићу за дјеловање у случају катастрофа

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - На Влашићу се одржава дводневна вјежба чији је циљ провјера способности служби цивилних заштита и спасавања у БиХ да заједно дјелују у спасилачким мисијама у зимским условима, саопштено је из НАТО штаба у Сарајеву.

У саопштењу се наводи да ће, као дио НАТО пројекта осмишљеног да промовише сарадњу и заједничке стандарде, више од 60 представника цивилних заштита учествовати у НИЦС (Командни систем управљања кризним ситуацијама) вјежби “Влашић 2024” чији је домаћин Министарство безбједности у Савјету министара.

“Стручњаци из НАТО штаба Сарајево су на терену да савјетују учеснике о кључним областима, као што је хеликоптерска подршка и кориштење НАТО апликације која омогућава особљу из различитих агенција да комуницирају и дијеле информације у стварном времену на додир екрана”, истиче се у саопштењу.

Командни систем управљања кризним ситуацијама развио је НАТО како би помогао интерресорним и међународним спасилачким операцијама и омогућава свима учесницима да виде исту мапу инцидента у стварном времену, локације настрадалих, временске услове и слично.

Почетком ове године, представници Министарства безбједности, управа цивилних заштита Републике Српске, Федерације БиХ, и Брчко дистрикта боравили су у САД и разговарали са стручњацима свјетски познатог Технолошког института Масачусетс /МИТ/ који су креирали ову апликацију.

Командант НАТО штаба Сарајево Памела Мекгаха рекла је да је у случају катастрофе, свака секунда важна. “Способност да се сарађује и комуницира упркос неизбјежном хаосу спасава животе, али за то су потребни обука и заједнички стандарди. А то је оно што НАТО пружа”, додала је Мекхага.

Цивилна заштита једна је од области за коју је НАТО обећао додатну подршку властима у БиХ, као дио пројекта Изградње одбрамбених способности /ДЦБ/, наводи се у саопштењу.

Ријеч је о прилагођеном пакету подршке као одговору на захтјев власти БиХ и путем њега ће експерти из 32 земље НАТО-а сарађивати са партнерима у БиХ на изградњи способности у 12 приоритетних области, укључујући управљање кризама, медицинску евакуацију ваздушним путем и сајбер безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана