Намет као вјетар у леђа сеоском туризму

Анита Јанковић Речевић
Намет као вјетар у леђа сеоском туризму

БАЊАЛУКА - Власници сеоских домаћинстава који пружају услуге смјештаја од идуће године требало би да плаћају боравишну таксу по сваком оствареном ноћењу, што ће, према ријечима стручњака, увести ред у ову дјелатност и дати снажнији вјетар у леђа онима који послују легално.

Садашњим законским рјешењем пружаоци угоститељских услуга у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање били су изузети из система плаћања боравишне таксе, како би се у што већој мјери олакшао рад тих угоститеља, али би се то могло промијенити уколико народни посланици дају зелено свјетло измјенама Закона о боравишној такси, чији је нацрт Влада РС већ утврдила.

Руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији РС (ТОРС) Марко Радић за “Глас” каже да се понуда Српске махом базира на руралном туризму, што је данас тренд у свијету.

- Неопходно је јасно раздвојити луксузне виле и апартмане у руралним подручјима од смјештаја који је дио сеоског или агротуристичког домаћинства. Тога немамо много и потребно је те људе сачувати, дати им вјетар у леђа у смислу подстицаја њиховом раду, како бисмо и све остале који те могућности имају додатно охрабрили на сличне активности. Села нам нестају и морамо направити јаснију разлику између некога ко само издаје смјештај у селу од домаћина који на селу живи, привређује и остварује додатну зараду кроз туризам - казао је Радић, додајући и да ће пуњење касе зависити од ажурности и контрола инспекција.

Газдинство Шишић, смјештено у прелијепом природном амбијенту херцеговачког села До у Поповом пољу, сеоским туризмом бави се већ дуже од десет година. Гости им стижу са свих меридијана, а колико су тражени, потврђује податак да им је смјештај букиран све до краја љетне сезоне.

- Нови закон ће бити подстицај за снажнију промоцију туризма, очекујемо да се у наредном периоду много више пружалаца услуга укључи у легалне токове. У Требињу, рецимо, има много гостију, а јако мало пријављених ноћења туриста, тако да плаћање таксе не видимо као намет, већ као неки вид сатисфакције онима који су у регуларним токовима да наставе да се баве туризмом. То је и подстицај онима у сивој зони да послују легално - рекли су у газдинству Шишић за “Глас”.

Да предстојећа љетна туристичка сезона резултатима обори и рекордну претходну годину, очекује министар трговине и туризма РС Денис Шулић.

- Задовољан сам туристичким резултатима у првом кварталу ове године јер су настављени позитивни прошлогодишњи трендови. Подаци сада за предсезону, у прољетном и љетном периоду, на туристичким дестинацијама попут Требиња, Фоче и Бањалуке, показују да су хотели већ сада поприлично букирани и да је  тешко наћи слободан кревет - рекао је Шулић.

Централни систем

Марко Радић каже да је Српска готово 13 година чекала нови закон о боравишним таксама, ако се изузму измјене и допуне из 2015. године када је уврштена обавеза плаћања паушала.

- Након Закона о угоститељству, промјене Закона о боравишној такси иду у складу са планом и покретањем централног информационог система, према  којем ће бити законска обавеза кориштења за све врсте смјештаја који се издаје - нагласио је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана