Вјетар омета почетак такмичења на „26. Отвореном првенству“

СРНА
Вјетар омета почетак такмичења на „26. Отвореном првенству“

ПРИЈЕДОР - Падобрански куп источне Европе у скоковима на циљ "26. Отворено првенство Приједора"

Отворено првенство Приједора" који је на аеродрому Урије окупио 65 такмичара сврстаних у 16 екипа званично је отворен, али због веома јаког вјетра скокови падобранаца и такмичење још нису почели. Члан Управног одбора Аероклуба "Приједор" Синиша Вујаковић изјавио је да је по прописима дозвољена брзина вјетра за одржавање такмичења падобранаца седам метара у секунди, а тренутно је више од девет метара и у налетима и већа.

"Због безбједности наших такмичара и поштовања прописа, такмичење не може да почне још и чекамо да се вјетар смири", рекао је Вујаковић. Он је објаснио да је нови рејтинг такмичења падобранаца које у Приједору траје већ четврт вијека нешто већи управо уласком у серију источноевропског циљашког купа.

"Наш је рејтинг прилично велики у свијету. Ово је интернационално такмичење свјетског ранга не само зато што имамо веома јаке такмичаре, већ зато што имамо званично ФАИ категорију два", навео је Вујаковић.

Такмичарски скокови требали су да почну јутрос у 9.00 часова, али је вјетар до даљег одложио почетак такмичења након што су се учесници постројили и одржана церемонија отварања.

Представник Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске Драган Вуковић поздравио је све учеснике Падобранског купа и истакао да вјерује у успјех најбољих, додајући да је ово министарство као и ранијих година спремно да подржи овакво такмичење, као и да ће у овој години Влада Републике Српске помоћи Аероклубу "Приједор" у реализацији кандидованих пројеката. Директор купа Ненад Новаковић изјавио је да се данас у Приједору одржава по свом обиму и рангу једно од најзначајних спортских такмичењау БиХ, па и у региону.

"Ова манифестација заслужује много већу пажњу и већи значај него што данас има у јавности, прије свега у привреди, политици јер ваздухопловство, а падобранство посебно није добило онај статус у односу на значај који има", рекао је Новаковић.

Он је додао да је ово најбоља промоција града Приједора и немјерљив допринос овој локалној заједници, али и Републици Српској.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић у име града домаћина поздравио је све учеснике, истичући да град показује да може да организује и овако значајно такмкичење будући да је ове године направљен искорак и куп добио карактер Падобранског купа источне Европе.

Организатор Петровданског падобранског купа је Аероклуб "Приједор", а покровитељи су Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и град Приједор. Будући да такмкичење траје два дана, организатори вјерују да ће сутра имати више среће са временом.

У Приједор је стигло 16 екипа и то из Румуније, Мађарске, Пољске, Хрватске, Црне Горе, Њемачке, Италије, Србије и БиХ, као и двије екипе са арапског полуоствра из Емирата, односно Катара, те један Канађанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана