Вјештак Суљевић: Респиратори које је набавила "Сребрена малина" нису погодни за болеснике на интензивној њези

Srna
Foto: printscreen

САРАЈЕВО- На суђењу премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу и осталима у вези са спорном набавком 100 респиратора, вјештак Тужилаштва БиХ Исмет Суљевић остао је при тврдњи да респиратори који су увезени 2020. нису погодни за болеснике на интензивној њези.

Вјештак медицинске струке, анестезиолог Суљевић у наставку свједочења истакао је да не значи да је машина инвазивна ако се може користити у акутним стањима.

Суљевића су данас наставиле да испитују одбране оптужених за злоупотребе приликом увоза респиратора за потребе ФБиХ.

Оптужени Фикрет Хоџић питао је вјештака да ли је увезени модел АЦМ 812А инвазивни, инсистирајући да одговори са да или не.

"Ако узмемо комплетну употребну вриједност, не може бити употријебљен у интензивној њези за средње тешке и тешке пацијенте. Та машина је далеко од инвазивне", одговорио је Суљевић.

Он је објаснио да је инвазивна метода ако се пацијент који не дише прикључи на машину, али да за дуготрајно лијечење обољелих од ковида и других респираторних обољења, модел АЦМ 812А није адекватан.

Суљевић је истакао да не постоји један параметар по којем се одређује да ли је машина инвазивна.

"Не значи да је инвазивна ако се може користити у транспорту. Ја не прихватам да је ово инвазивна машина у оном смислу у којем мени треба на интензивној њези", додао је Суљевић.

Хоџић је питао вјештака који је његов мотив да тврди другачије од произвођача, који је навео да је то инвазивни респиратор, као и других "релевантних људи". Суљевић је рекао да му је једини мотив наука.

"Нађите ми једног озбиљног и поштеног стручњака који ће рећи да је ова машина равна Евити", рекао је вјештак, указујући на респираторе који се одраније користе на Клиничком центру у Сарајеву, на шта је Хоџић рекао да то нико не тврди.

На тврдње вјештака да АЦМ респиратори немају функцију "ПЕЕП", која је потребна за лијечење теже обољелих, оптужени Фахрудин Солак је показао фотографију, тврдећи да се ради о АЦМ респиратору са "ПЕЕП" вентилом.

Вјештак је рекао да је тешко потврдити на основу фотографије, те да је у интензивној њези потребан далеко већи притисак.

Тужиоци су приговарали да се не зна ко је и кад сачинио фотографију, као ни о којем се респиратору ради.

Хоџићев бранилац Мирна Авдибеговић питала је вјештака о наводима произвођача да је АЦМ инвазиван респиратор и да је погодан за операционе сале.

Суљевић је рекао да тај модел нема минимум карктеристика за поступак анестезије и додао да "сваки газда свога коња хвали".

Одбране су најавиле да ће позвати произвођача, преноси Бирн.

Вјештак се на крају пожалио да му је Новалићев бранилац Васвија Видовић упутила пријетњу гледајући у њега и говорећи: "Зато ће услиједити тужбе произвођача".

Видовићева је рекла да није добро чуо и да је ријеч о нечему другом.

На суђењу је саслушан и Недим Кереш из шпедитерске фирме коју је ангажовала фирма "Сребрена малина", када су у априлу 2020. стигли респиратори.

Он је рекао да у документацији није било фактуре и да је о томе обавијестио претпостављеног, а да му је потом исти дан достављена на мејл.

Кереш је рекао да није имао оригиналну фактуру, да предаје документацију коју има на царини и да они одлучују да ли ће нешто додатно тражити.

Он је додао да на царини није имао проблема са респираторима.

Осим Новалића, у случају спорне набавке респиратора, вриједности 10.530.000 КМ, оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, те примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужница их терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Суђење се наставља у петак, 4. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана