Вјештачки снијег спасао сезону

Анита Јанковић Речевић
Вјештачки снијег спасао сезону

БАЊАЛУКА - Упркос недостатку бијелих пахуља више од 250.000 скијаша уживало је ове сезоне на олимпијској љепотици и то захваљујући вјештачким системима осњежавања који су за производњу снијега на Јахорини “попили” више од 65.000 литара нафте.

Блага зима и недостатак снијега ове сезоне највећи су изазов за све ски-центре у земљи и региону, али упркос том огромном проблему, на најпопуларнијој планини у Српској више од 100 дана је непрекидно могуће скијати.

У Олимпијском центру (ОЦ) “Јахорина” за “Глас” кажу да је овакав успјех резултат улагања у инфраструктуру и вјештачко осњежавање, без чега не би могли пружити скијашима зимски доживљај ниједног дана ове сезоне.

- Док нека скијалишта у окружењу, попут оних у Црној Гори, нису ни отворила врата посјетиоцима због недостатка снијега, с поносом можемо истаћи да данас биљежимо 104. дан непрекидног скијања, чиме смо постали лидери у региону упркос природним ограничењима. Такође, скијалишта у нашем непосредном комшилуку, попут Бјелашнице, била су суочена с прекидима у раду - рекли су у ОЦ “Јахорина”.

Тврде да је олимпијска љепотица, одржавајући и пружајући врхунско искуство скијања, постала синоним за изузетан зимски доживљај чак и у условима недостатка природног снијега.

- Ова сезона је заиста посебна. Имали смо 250.000 посјетилаца и импресивних 1,8 милиона пролаза скијаша, а ови изванредни резултати потврда су да смо успјешно одговорили на изазов. Од 15. новембра прошле до 1. марта ове године наш систем за вјештачко осњежавање марљиво је радио, утрошивши 145.000 кубика воде и 65.000 литара нафте, стварајући тако око 350.000 кубика снијега - навели су из ОЦ.

План је да скијалишта одржавају отвореним док год је то могуће.

- Прогнозе најављују нове сњежне падавине у наредним данима, а како бисмо подијелили радост скијања са што већим бројем гостију, тренутно нудимо попуст од 30 одсто на ски-карте, док даме данас поводом 8. марта могу уживати на скијалиштима потпуно бесплатно - наводе из ОЦ “Јахорина”.

С друге стране, блага зима потпуно је омела планове ски-центара на Козари и Влашићу. Предсједник Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар” Божо Грбић истиче за “Глас” да су услове за скијање имали тек десетак дана.

- У једном дијелу сезоне, када су температуре биле испод нуле, успјели смо произвести вјештачки снијег, али то је кратко трајало. Временске прилике нису нам дозволиле да ове сезоне радимо иако смо се припремили да максимално будемо упослени. Чекамо сљедећу зиму - нагласио је Грбић.

Менаџер вертикалног транспорта ски-центра на Влашићу Аднан Калушић за “Глас” каже да ову сезону желе да забораве што прије.

- Имали смо свега око 20 дана скијања и не бисмо вољели да се ово више понови. Ове године смо увидјели да нема ништа без вјештачког осњежавања и квалитетног улагања у том смјеру јер је све мање природног снијега. Упркос свему томе, задовољни смо бројем туриста који су ове зиме посјетили Влашић. Током љета очекујемо још већу посјећеност јер се људи све више окрећу здравом животу и планини - навео је Калушић.

Припреме за љето

У Олимпијском центру “Јахорина” кажу за “Глас” да већ разматрају планове за надолазећу љетну сезону, за коју се надају да ће бити изузетно успјешна с обзиром на активности које су већ доступне и на иновације које тек планирају да уведу.

- Јахорина је током љетних мјесеци оаза мира и релаксације. Чист ваздух, блага температура и прелијепи пејзажи чине је идеалном дестинацијом за све љубитеље природе - рекли су у ОЦ “Јахорина”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана