Вјештачке несташице и трка за профитом пумпају цијене прасића и свињетине

Анита Јанковић Речевић
Вјештачке несташице и трка за профитом пумпају цијене прасића и свињетине

БАЊАЛУКА - Прогнозе да ће цијене прасића пред Ђурђевдан отићи у небо нису се обистиниле, килограм живе ваге кошта око десет марака, али према најавама сточара, током љета доћи ће до несташице товљеника, што ће довести до поскупљења свињског меса и новог удара на џеп потрошача.

Цијена прасића у Српској мјесецима је не рекордно високом нивоу, а разлог је, тврде сточари, махом слаба понуда. Тако су грађани прасиће по килограму живе ваге за Божић куповали за осам, девет марака, док је за Васкрс цијена достизала и 12 КМ. Сточари су предвиђали да ће за Ђурђевдан ићи и до 15 марака по килограму живе ваге јер су домаће фарме празне, међутим, предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић тврди за “Глас” да се то није десило.

- Вишу цијену смо имали прије десет дана него што је сада. На бијељинској пијаци прасићи су по килограму живе ваге у уторак продавани за 9,50 марака. Поједини ситни препродавци можда зацијене 12 КМ по килограму, али код сточара цијена је од девет и по до десет КМ. Понуда није велика, али неће нико остати без славске печенице. Моја процјена је да ће ови празници почистити фарме - казује Маљчић.

Истиче да су увозне свиње драстично скупље од домаћих, због чега ће у наредним мјесецима нестати товљеника.

- Мало ко од домаћих товљача пуни товилишта у пуном капацитету, због тога и има прасића у понуди. Готово сва прасад иду у клање, мањи проценат у тов. Товљачи одустају управо због високе цијене прасића, потребна им је огромна количина новца, а зарада је минимална с обзиром на тренутну цијену товљеника која се креће око 4,50 КМ по килограму живе ваге. Фармери немају интереса да се баве товом, што ће се у наредним мјесецима одразити у виду несташице - казује Маљчић и додаје да би цијена товљеника током љета требало да достигне пет КМ по килограму живе ваге.

Упоређујући цијене товљеника са поскупљењем ћевапа, који у месницама коштају око 16 КМ по килограму, Маљчић каже да се на тржишту води огромна борба за профит.

- Разноразни накупци и трговци, чим им се укаже прилика да могу профитирати, абнормално дижу цијену јер тржиште није уређено. Ово је вријеме када ништа више није реално, тржиште никад није било окрутније - категоричан је Маљчић.

Директор и власник предузећа “ЗП комерц” из Бијељине Љубиша Росић каже за “Глас” да упркос проблемима на тржишту нису смањивали производњу и не планирају то у скорије вријеме.

- Имамо своју производњу прасића, не зависимо од увоза, па је код нас број на фарми константан. Товљенике продајемо по 4,20 КМ по килограму живе ваге, а прасиће по девет марака. За Ђурђевдан заклане и очишћене печенице продајемо по цијени од 15 марака по килограму. Због проблема у свињарству посљедњих неколико година изгубили смо три милиона КМ - прича Росић.

Он сматра да се намјерно праве вјештачке несташице како би се дизале цијене прасади.

- Запад нам прво продаје јефтино месо како бисмо ми угасили нашу производњу, а за годину-двије све нам наплате. Исто се сада дешава са набавком телади, нигдје не можеш купити теле, што ће се у наредном периоду одразити високим цијенама јунетине - казује Росић.

Бројеви

Упркос тврдњама сточара да је на фармама све мање свиња, према подацима Републичког завода за статистику у марту ове године, у поређењу са истим мјесецом 2022. године, повећан је број закланих свиња за 13,2 одсто.

- Статистички подаци нису сто одсто поуздани, али ти бројеви иду у прилог нашим тврдњама о величини црног тржишта. За тов је у Српској лани било пријављено око 80.000 свиња, а на годишњем нивоу се прода пола милиона ушних маркица. Ми константно говоримо да се то мора уредити, да не може тако, али то пролази, нико се тиме не бави - нагласио је Мишо Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана