Вјерници обиљежавају Светог Симеона Столпника: Почиње Црквена Нова година

Магазин новости
Foto: Илустрација

Српска православна црква обиљежава данас Светог Симеона Столпника и почетак нове црквене године.

Свети Симеон Столпник, био је велики чудотворац, који је даноноћно стајао на стубу и молио се.

Данашњи дан познат је и као почетак Црквене Нове године, када почиње нови годишњи циклус призивања молитвеног заступништва светих по минејском, мјесечном, богослужбеном кругу.

Према обичајима, на данашњи дан, када се слави и Свети Симеон Столпник, почиње јесења сјетва. На данашњи дан гледа се и какав је мјесец, ако је млад, према вјеровању ће родити жито, али биће родна и цијела година. Свети

Симеон Столпник је родом Сирјанин. У 18. години је побјегао од куће и замонашио се. Током монашког живота стално је постио, а према предању 40 дана без престанка.

Назван је Столпник када се одлучио на тежак подвиг, живот на стубу (столпу).

Око његовог стуба почели су да се окупљају болесни, робови, цареви, али и богаташи. Помагао је свима и одвраћао људе од јереси. Према предању, поред његовог стуба дошла је једном и змија и живјела мирно поред њега. Змији је један дан у око упао трун, а Свети Симеон Столпник се сажалио на змију и излијечио је, након цега је отишла у захвалности.

Свети Симеон Столпник упокојио се у септембру 459. године, а његове мошти налазе се у цркви у Антиохији у Антакији у Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана