Вјерници данас славе Светог Андреја Првозваног: Ево шта је забрањено радити

ГС
Вјерници данас славе Светог Андреја Првозваног: Ево шта је забрањено радити

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају дан посвећен Светом Андреју Првозваном, првом сљедбенику и првом апостолу Христовом, који је страдао на крсту због оданости новозавјетној вјери.

Свети Андреј је био Јонин син и старији брат апостола Петра. Био је рибар и ученик Светог Јована Крститеља, а први је од апостол који је пошао за Исусом.

Андријевдан прославља и породица Карађорђевић. Раније се Свети апостол Андреј светковао и као народни празник, јер је за вријеме Карађорђа на тај дан Београд ослобођен од Турака.

Пошто пада у вријеме божићног поста на славској трпези увијек је посна храна.

Био је апостол Цариграда и Русије, патрон руског царства и дома Романових.

Свети Андреј се сматра заштитником великих животиња. Са њима разговара, а оне су му покорне. Некада су Роми мечкари славили Андријевдан, вјерујући да овај светац кроти медвједе као псе, а да свијетом путује јашући на овој звјери.

Уочи Андријевдана се куха кукуруз за медвједе, или посебан колач по имену мечкина повојница који дјеца рано однесу на "мечкина мјеста", да медвједи не кољу стоку. У источној Србији дан Светог Андреја назива се Мечкин дан.

Тако се у крајевима гдје има медвједа уочи овог дана куха кукуруз за њих. Укућани га оставе на крову па га, уколико га мечке не поједу, ујутро поједу укућани. На овај дан, вјерује се, медвједи не чине никакву штету људима, зато тада не треба ићи у лов на њих.

За овај дан су везана и спецфични обичаји и вјеровања: у Шумадији се не штави кожа нити се било шта са њом ради, а у Хомољу се не ради ништа са одјећом да је мечке не би поцијепале.

Воденичари скупљају прилоге у брашну, од кога праве "хљеб за мечку", за који тврде да остаје свјеж годину дана.

Свети Андреј преминуо је у 62. години. Пошто је живот посветио исцјељивању убогих и болесних, вјерује се да су његове мошти наставиле то да раде. Глава овог свеца налази се у Риму, а једна његова рука у Москви.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана