Висока температура за сада не угрожава озиме ратарске културе

Srna
Foto: printscreen

БИЈЕЉИНА- Висока дневна температура ваздуха за овај период зиме за сада не угрожава озиме ратарске културе, а ако дуже траје, може изазвати покретање физиолошких процеса код раноцвјетајућих воћних врста, што смањује њихову отпорност на ниску температуру, наводи се у Агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.


Тренутне временске прилике омогућавају обављање предвиђених пољопривредних радова за ово доба године на отвореном, док доспјеле падавине почетком и крајем седмице одржавају повољну влажност земљишта, што ће бити од великог значаја за наставак вегетације.

Агрометеоролози напомињу да је пораст температуре ваздуха током протеклих дана условио почетак активности појединих инсеката штеточина, као што су репина пипа, крушкина бува, које у таквим условима интензивније полажу јаја.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, за викенд се очекује промјенљиво облачно вријеме, уз пролазне падавине кише, сусњежице и снијега.

Минимална температура ваздуха биће од минус осам до минус три, на југу око нула степени, у вишим предјелима од минус 15 до минус осам, док ће максимална бити у распону од четири до шест, на југу 12, а у вишим предјелима од минус четири до два степена Целзијусова

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана