Висока школарина препрека за жељени факултет

Анита Јанковић Речевић
Висока школарина препрека за жељени факултет

БАЊАЛУКА - Бруцоши који нису успјели да упишу студиј на терет буџета мораће издвојити и до 4.000 марака за годишњу школарину на жељеном факултету, што је за студенте који долазе из вишечланих породица превелика, често и недостижна сума новца због чега је покренута иницијатива да буду ослобођени плаћања.

Иницијативу на адресе Универзитета у Бањалуци и Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање РС упутило је бањалучко Удружење породица са четворо и више дјеце.

Узимајући у обзир ситуацију у земљи и трошкове живота који су из дана у дан све већи, у поменутом удружењу тврде да дјеца из вишечланих породица имају потешкоће при финансирању редовних студија, због чега траже да буду ослобођени плаћања школарине.

- То би много значило породицама. Има много дјеце којима су студије ускраћене јер не могу финансирати школовање иако би радо ишли на факултет, а породице које нађу начин да плате високу школарину би тај новац могле да искористе за друге намјене. У ситуацији када нас је све мање и мање породице са четворо и више дјеце су најбитније у нашем друштву, стога им се мора помоћи и изаћи у сусрет гдје год је то могуће - каже за “Глас” предсједник бањалучког Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић.

Наводећи да само у Бањалуци има око 290 студената који потичу из вишечланих породица, Радовановић тврди да је раније по овом питању разговарао са надлежнима, али да није било великог слуха те да су углавном пребацивали одговорност с једних на друге.

Бањалучанин Милорад М, отац четворо дјеце прича за “Глас” како његов син није успио да упише студиј на терет буџета већ је примљен на самофинансирање на Медицинском факултету у Бањалуци гдје школарина за такве студенте износи 4.000 марака.

- То је превелики износ за родитеље који имају још троје, четворо и више школараца. Превише је чак и за родитеље са једним или два дјетета, а камоли за вишечлане породице. Сматрам да би институције система којима су пуна уста пронаталитетне политике морале и ова питања узети у обзир. Иако имам солидну плату не знам како ћу изаћи на крај са свим тим трошковима студирања јер није то само школарина. И књиге су врло скупе, плус свакодневни трошкови живота који су огромни. Мој син је још као мали маштао да студира медицину и како му сад то ускратити - испричао је овај отац, наводећи да би им пуно значило када би надлежни донијели одлуку за ослобађање плаћања школарине.

На Универзитету у Бањалуци наводе да су запримили поменуту иницијативу те да ће иста бити упућена на сједницу Сената која ће бити одржана 19. септембра.

- Уколико буде усвојена, захтјев ће бити прослијеђен ресорном министарству на даље поступање. Управни одбор Универзитета може донијети одлуку да у једној академској години највише пет студената ослободи плаћања школарине, али уз претходну сагласност ресорног министарства, односно Владе Српске - рекли су из Универзитета. 

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић истиче да високе школарине плаћају они студенти који нису имали довољно бодова да буду примљени на буџет.

- Као факултет немамо законску могућност да студенте из вишечланих породица ослободимо плаћања школарине. Лично немам ништа против да се створи законско упориште које би то омогућавало. Треба јачати популациону политику Републике Српске - казао је Шкрбић.

Цјеновник

Студенти у Републици Српској који су финансирани из буџета плаћају 42 марке годишње, док сви остали морају обезбиједити знатно више новца. Тако се школарина за самофинансирајуће студенте креће од 1.000 до 4.000 КМ у зависности од факултета који је под кровом бањалучког Универзитета, док они који студирају ванредно треба да плате од 440 КМ до 2.000 марака. Страни држављани за школарину морају издвојити од 2.000 до 8.800 КМ. 

Будимир подржао иницијативу: Дјеца из вишечланих породица да се ослободе плаћања школарина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана