Вишковић: Српски народ био носилац антифашистичке борбе

СРНА
Вишковић: Српски народ био носилац антифашистичке борбе

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је данас честитику поводом Дана устанка против фашизма, 27. јула, уз оцјену да је потлачени српски народ, притиснут ужасавајућим усташким злочинима, био доминантни носилац и генератор антифашистичке борбе на простору данашње БиХ.

Вишковић је подсјетио да су на данашњи дан, прије 81 годину, док је готово цијелу Европу газила фашистичка чизма, најбољи изданци српског народа у херојском Дрвару дигли буну против бруталног окупатора, стајући као један у фронт против фашистичке пошасти.

"Потлачени српски народ, притиснут ужасавајућим усташким злочинима, био је доминантни носилац и генератор антифашистичке борбе на простору данашње БиХ, а ми, њихови потомци, као и наши потомци, имамо трајну обавезу да брижно чувамо и баштинимо успомене на те дане велике туге, жртве и поноса", истакао је Вишковић у честитки учесницима Народноослободилачке борбе, њиховим потомцима и свим грађанима Републике Српске.

Нажалост, додао је, духови фашизма и данас лутају овим просторима, у неким другим облицима и формама, покушавајући да изједначе жртву и кољача, дјецу скончалу у безданима са онима који су их у свом безумљу и нељудскости бацали у њих, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

"У име наших предака, никада не дозволимо да проток времена прекрије успомену на славно, историјско достигнуће наших предака, који су у изузетно тешким околностима смогли снаге да се супротставе и узму судбину у своје руке, подносећи огромну жртву до коначног ослобођења. Слава им, и да их никада не заборавимо!", истакао је Вишковић.

Српски устаници у Другом свјетском рату заузели су Дрвар и Грахово у борби коју су повели против усташа и њемачких окупатора. Напад на Дрвар је у вријеме постојања СФР Југославије прослављан као дан устанка народа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана