Вишковић: Закључци НСРС о борачко-инвалидској заштити у фази реализације

Срна
Вишковић: Закључци НСРС о борачко-инвалидској заштити у фази реализације

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је у ребалансу буџета за ову годину за борачко-инвалидску заштиту предвиђено 22 милиона КМ више него што је планирано буџетом, те да су закључци Народне скупштине Српске који се односе на ту област или одобрени или у фази реализације.

-Већ је била сједница Компензационог фонда. Одобрено је да се овим људима да једнократна помоћ од по 100 КМ. Они ће и сад добити 100 КМ на основу наше одлуке, а ући ће и у ону расподјелу када сви борци буду добијали по 100 КМ. Значи да ће два пута добити по 100 КМ - истакао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је буџет Министарства рада и борачко-инвалидске заштите повећан ребалансом буџета Српске за 2022. годину и износи 285 милиона КМ, а то представља повећање од 46 милиона КМ у односу на буџет Министарства од прошле године.

-Повећање борачких давања у мају било је 10 одсто, у јануару пет одсто, укупно 15 одсто. Нађите ми некога у окружењу да је направио већи проценат - рекао је Вишковић.

Коментаришући најављени протест одређене групе бораца Српске, Вишковић је рекао да се као разлог тих протеста наводи неизвршавање закључака Народне скупштине Српске од Владе, те напоменуо да Радна група за израду анализе стања у области борачко – инвалидске заштите ради у континуитету на том питању.

Он је навео да се активно ради и на закључку парламента о провођењу активности на утврђивању броја социјално угрожених бораца старијих од 60 година.

Вишковић је указао да је закључак о извршењу уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за борце старије од 65 година у потпуности испоштован, као и да су обезбјеђена средстава за самозапошљавање демобилисаних бораца у 2022. години.

-Имали смо сједницу Компензационог фонда, одобрили додатних 5,3 милиона КМ и све оне који су поднијели захтјев, испунили услове, биће обухваћени. Ниједан борац, или дијете погинулог, или ратни војни инвалид неће остати испод линије - рекао је Вишковић синоћ за Телевизију К3.

Када је ријеч о закључку парламента за обезбјеђивање средстава за стамбено збрињавања ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Вишковић је рекао да је у току реализација и тог закључка.

-До сада је само девет локалних заједница у потпуности завршило свој посао. Ми чекамо да се окончају сви жалбени поступци, да ово буде коначно рјешење, оног момента када буде завршено Влада иде у реализацију - рекао је Вишковић.

Говорећи о закључку парламента Српске који се односи на уплату доприноса за пензиони стаж борцима Војске Републике Српске за проведено вријеме у истражном затвору, Вишковић је навео да се на то чека јер је потребно добити сагласност породица да се могу користити матични бројеви тих лица.

Премијер Српске је оцијенио да су у посљедњем периоду теме борачких права исполитизоване, да попримају страначка обиљежја, а да би он волио да Борачка организација буде ванстраначка и да своја права остварују мимо политике.

Он је поручио борцима да им је Влада партнер и да ће у сваком моменту за ту популацију издвојити онолико средстава колико буџет буде могао да поднесе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана