Вишковић: Универзитет у ИС доказао да је водећи у научноистраживачком раду

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Универзитет  у Источном Сарајеву је за 30 година рада доказао да је, поред Универзитета у Бањалуци, водећи у Републици Српској у научноистраживачком раду о чему свједоче бројни споразуми потписани са универзитетима у БиХ, региону и шире, изјавио је данас у Источном Сарајеву премијер Републике Српске Радован Вишковић.

"Сјећам се тренутака када смо деведестих почињали и није то био нимало лак период. Почело се са неких пет факултета, а данас је 15 и двије академије у више од десет градова и општина широм Републике Српске. То је по мени највећа предност овог универзитета", рекао је Вишковић, који је присуствовао свечаној академији поводом 30 година Универзитета.

Вишковић изразио је задовољство што је у прилици да честита овај јубилеј ректору Милану Кулићу и свим запосленима на Универзитету, као и свим грађанима источног дијела Републике Српске.

Премијер Српске је указао на чињеницу да нису концентрисани сви факултети на једно мјесто на које би се привлачили студенти да морају напустити своје домове, куће и породице да дођу и студирају.

Напротив, истакао је Вишковић, Универзитет у Источном Сарајеву је имао сасвим другачију стратегију - да се академска заједница приближи грађанима и да студенти задовоље своје потребе у мјесту становања.

Он је навео да се вриједност тога не може израчунати, посебно када се има у виду да треба отићи од куће и платити становање, храну и остало.

"Овако су задржани у својим мјестима становања, а факултети су дошли до студената", рекао је Вишковић.

Вишковић је изразио посебно задовољство што је за 30 година рада Универзитета, студије завршило више од 18.000 студената. "Они су данас међу нама као колеге, предавачи, асистенти и професори, али су и на значајним позицијама у институцијама, реалном и јавном сектору. То је и највећи допринос Универзитета", рекао је Вишковић.

Он је изразио задовољство и повезаношћу Универзитета са потребама привреде која је на завидном нивоу, истакавши да су привреди управо потребни млади и школовани људи.

"Улагања које је Влада Републике Српске чинила према Универзитету у Источном Сарајеву су у неком пероду била мања или већа, али се надам да смо задовољили све потребе Универзитета и студената. Градили смо нове факултете, смјештајне капацитете, сада и Рекоторат и Музичку академију, градимо Факултет за физичку кулуру на Палама", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске изразио је посебно задовољство што је јубилеј Универзитета у Источном Сарајеву повезан са рођенданом Републике Српске, што и једно и друго славе 30 година.

"Жао ми је и знам да је ректор Кулић имао исту намјеру као и ја да овај јубилеј обиљежимо у новој згради Ректората, али нисмо могли искључиво због процедура и Закона о јавним набавкама. Али завршили смо и то, изабран је извођач и имаће неко прилику да идуће године слави јубилеј у новим просторијама. То је Универзитет и заслужио", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе упутио је честитку свима који су дали допринос расту у развоју Универзитета у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана