Вишковић: У Српској неће бити поскупљења електричне енергије

ГС
Вишковић: У Српској неће бити поскупљења електричне енергије

ТРЕБИЊЕ- Цијена електричне енергије у Републици Српској у наредном периоду неће поскупјети, рекао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске, током посјете Електропривреди Српске у Требињу.

- Упркос поремећајима на свјетском тржишту неће бити поскупљења цијена електричне енергије, ни за домаћинства, ни за привредне субјекте у овој години - поручио је Вишковић.

Истакнуто је да велике промјене и нестабилност на свјетском енергетском тржишу имају посљедице, али да се настоји да се те оне за домаће потрошаче и привреду сведу на минимум.

Каже да ће зато цијене електричне енергије за обје категорије у Српској остати непромијењене до краја ове године, а истовремено Електропривреда настоји да настави инвестиционе пројекете како би се осигурала додатна енергија из властитих извора.

Могуће кризе изазване повременим испадима дотрајалих објеката попут Термоелектрана Угљевик и Гацко, истиче, биће премоштене договореном размјеном са електроприувредама Федерације и Србије, јавља РТРС.

- Такви испади дешавају се око 20 пута у току године и могу да трају и више часова. Стручњаци су процијенили да је најбоље да се енергија не набавља по скупим цијенама на тржишту - додао је Вишковић.

Раније је Вишковић присуствовао потписивању споразума о набавци опреме за Хидроелектрану Дабар у вриједности од 30 милиона евра.

Вишковић се састао и са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, а потом ће и присуствовати свечаном отварању Самита енергетике "Сет Требиње 2022".

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) Лука Петровић изјавио је да то предузеће и даље остаје најоповољнији и најпоузданији снабдјевач електричном енергијом за грађане и привреду, те истакао да ће вишак средстава остварених од извоза струје уложити у енеретске пројекте.

Петровић је напоменуо да је цијена струје за грађане 22,5 евра по мегават часу, а да тржишна достиже и до 300 евра, док је цијена за привреду 53 евра по мегават часу, а на тржишту је знатно већа.

Он је указао да ЕРС ниске цијене струје за домаће тржиште мора да надокнади и да то ради из извоза струје од чега се остварују знатни вишкови, који се улажу у нове пројекте.

Петровић је рекао да је руководство ЕРС-а упознало премијера и ресорног министра о раду овог предузећа у вријеме актуелне енергетске кризе у свијету, те о инвестицијама у енергетици.

Он је навео да је ЕРС, сходно објави Хидроелектрана на Требишњици о емисији акција на Бањалучкој берзи, обезбиједио неопходна средства за то од 83,7 милиона КМ.

Петровић је рекао да је обезбијеђено властито учешће од 15 одсто у финансирању пројекта Хидроелектране (ХЕ) „Дабар“.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о току радова на пројектима ХЕ „Бук Бијела“, хидроелектрана на Бистрици, соларне електране „Требиње један“ и вјетроелектране „Хргуд“, као и о енергетски заштићеном купцу и обезбјеђивању повољних услова за њихово снабдијевање струјом.

Када је ријеч о снабдијевању електричном енергијом, Петровић је указао на два стара енергетска објекта у систему Електропривреде - термоелектране Гацко и Угљевик, гдје се дешавају повремени испади, односно до 25 пута годишње, што у временима енергетске кризе може направити знатну штету електроенергетском систему.

-Једнодневни испад једне термоелектране може коштати и до 11 милиона евра, а минимално пет милиона евра - навео је Петровић и додао да се мора рачунати на 100 милиона евра штете од испада термоелектрана у овој години.

Када је ријеч о соларној електрани „Требиње један“, Петровић је рекао да је то исплатив пројекат који ће имати минимални приход од 485 милиона евра, а да ће матично предузеће ЕРС имати чисти профит од 325 милиона евра.

-Купили смо енергију за 25 година по цијени од 50 евра по мегават часу у овој соларној електрани, а знамо сигурно да продајна цијена те струје неће бити нижа од 150 евра по мегават часу у том периоду - навео је Петровић.

Он је указао на исплативост тог пројекта јер ће цијене струје на тржишту бити све веће због поремећаја изазваних спољним факторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана