Вишковић: Треба посјећивати острво Видо и славу предака преносити покољенима

Срна
Вишковић: Треба посјећивати острво Видо и славу предака преносити покољенима

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић положио је данас вијенац на спомен-обиљежја српским војницима на острву Видо у Грчкој, те позвао све људе, нарочито младе, да дођу на ово мјесто и "патриотски напуне своје батерије" како би могли да славу предака преносе будућим покољењима.

Вишковић је напоменуо да посјета острву Видо није туристичко путовање, него ходочашће, те да ће на једној од наредних сједница Владе Српске тражити од Министарства просвјете и културе Српске да у екскурзије за ученике средњих школа уврсти и посјету овом мјесту.

"То су наши преци заслужили и то је најмање што можемо да учинимо да им се одужимо. Јер, као што Јевреји имају своје ходочашће, то је за Србе Крф и острво Видо", рекао је Вишковић.

Он је истакао да та мјеста треба посјетити, видјети и преносити утиске свима који нису били у прилици да дођу.

"Нарочито младима који су данас подложни манипулацијама друштвених мрежа и неодговорних медија. Треба да дођу да виде и увјере су у своју историју. Сигурно ће се онда другачије понашати према својој земљи", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, маузолеј на острву Видо је мјесто које одузима дах за тренутак, јер се у њему налазе више хиљада посмртних остатака српских војника страдалих у Првом свјетском рату.

"Овдје су сакупљени људи који су били сахрањени широм Крфа на више од 27 гробаља који су се у то вријеме налазила на овом простору. Сада је то обједињено на једном мјесту како би им се могао одати пијетет према дјелима које су учинили за добробит свог народа и своје земље", рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је то био највећи егзодус српског народа у историји у којем је страдао велики број војника и цивила, са командантима.

Вишковић је напоменуо да су се пробојем Солунског фронта Срби побједнички вратили у своју очевину, одакле су морали у том моменту да се склоне.

"Јер да се нису склонили у том менту, непријатељ, који је био знатно моћнији и јачи, поразио би српску војску и натјерао је на капитулацију. То се на нашу срећу, а на жалост свих који су имали ту намјеру, није десило", рекао је Вишковић.

Он је навео да су се српски војници на Крфу опоравили, прикупили снагу и вољу, те задојени жељом за слободом у великој побједи заједно са савезницима поразили непријатеље у Првом свјетском рату и донијели Србима слободу на свим просторима гдје су живјели.

"Омогућили су нам да имамо матицу, своју земљу и да његујемо све оно што држава може да приушти народу", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић започео је данас радну посјету Грчкој, гдје ће се током наредних неколико дана састати са представницима више грчких институција, као и привредницима и привредним удружењима.

Сјећања на страдање српске војске не смију да изблиједе

Сјећања на страдање српске војске током Првог свјетског рата не смију да изблиједе из сјећања сваког Србина иако нас од једног од најтрагичнијих и најпоноснијих догађаја наше историје дијели више од стотину година, поручио је данас предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Вишковић, који је данас на острву Видо положио вијенце на споменик страдалим српским војницима у Великом рату, истакао је да су Срби док их има, дужни да баштине снажну културу сјећања на страдање у Великом рату, свједочећи о огромној жртви коју је српски народ претрпио да би могао сачувати отаџбину, саопштено је из Владе Републике Српске.

"Посјетом острву Видо и свим другим мјестима страдања у овој регији, наши млади ће на најбољи начин разумјети важност и значај патриотизма у славу својих предака. Наши потомци морају знати ко су им били преци и коју жртву су поднијели да би они сада живјели у слободи, и своји на своме", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе положио је вијенце испред Спомен-костурнице и спомен- обиљежја "Морнарички крст", одајући почаст српским војницима, страдалим током Албанске голготе.

Након полагања вијенаца, Вишковић је истакао да "Плава гробница" и друга мјеста страдалништва српске војске на Крфу морају представљати мјесто ходочашћа за све Србе.

Он је истакао да ће на наредној сједници Владе Републике Српске бити донесена одлука да Министарство просвјете и културе Републике Српске уврсти посјету Крфу и острву Видо у календар средњошколских екскурзија, како би млади научили, разумјели, схватили и били поносни на страдање својих предака.

Предсједник Владе је нагласио да се младима мора дати прилика да се лично увјере у то колику су жртву наши преци поднијели током Првог свјетског рата и страхотама кроз које су прошли.

Током посјете маузолеју на острву Видо, предсједник Владе уписао се у књигу сјећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана