Вишковић: Српска има довољне количине намирница, не сједимо скрштених руку

СРНА
Вишковић: Српска има довољне количине намирница, не сједимо скрштених руку

МИЛИЋИ - Влада Републике Српске кренула је у набавку основних животних намирница и најважније је да ланци снабдијевања буду отворени да би се могло редовно узимати, изјавио је премијер Радован Вишковић.

"Не сједимо скрштених руку и не чекамо само да од некога нешто добијемо", рекао је Вишковић новинарима у Милићима.

Он је потврдио да је и Република Српска комплетирала и предала листу о томе шта јој је најпотребније када је ријеч о увозу хране из Србије, а исто је урадила и Федерација БиХ, те да су се из тог разлога појавиле значајно веће количине него што, вјероватно, у овом моменту Србија може да издвоји.

Без обзира на ту листу, додао је, Влада је, користећи законска овлаштења, кренула у набавку основних животних намирница, а то ће радити и у будућности, јер ни у једном моменту није жеља да се добије већ да се то може купити.

"Ми смо спремни да се омогући да све што нам треба да то можемо да платимо. Ниједног момента нисмо ишли на варијанту да очекујемо да нама неко нешто да, поклони него само молимо да сачувају ланце снабдијевања како би могли обезбиједити довољне количине нашим грађанима", истакао је Вишковић.

Влада Републике Српске је, каже, у овом моменту финансијски стабилна, буџет консолидован без неких посебних проблема, редовно измирује све обавезе, а подсјетио је и на најављено повећање плата, пензија, борачког додатка.

Премијер је указао да нема разлога за страх по било ком основу јер Република Српска има довољне количине намирница, што се, истакао је, може видјети по маркетима широм Српске.

"Дошло је до инфлације. Ми смо свјесни тога и зато предузимамо одређене мјере како би сачували условно речено потрошачку могућност наших грађана да би на што безболнији начин дошли до основних животних намирница", рекао је Вишковић.

Оно што се узима као резерва одређених роба, Вишковић је навео да ће се, ако се укаже прилика или потреба у било ком моменту, реаговати и са тог мјеста.

"Ако би се пореметили ланци снабдијевања, ако би цијене у неком моменту кренуле да дивљају, ми смо спремни да ово што имамо у резервама, а то ћемо набављати у наредном периоду, понудимо нашим грађанима", рекао је Вишковић.

Он је додао да се у наредна два, три мјесеца очекује жетва и да ће се тада реаговати и сигурно узети залихе пшенице које ће бити у складиштима и са којима ће управљати Република Српска, а исто тако се, каже, узимају и уље, со, шећер и друге потребне намирнице. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана