Вишковић: Плате повећане за више од 23.000 радника у привреди

Срна
Вишковић: Плате повећане за више од 23.000 радника у привреди

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да је више од 23.000 радника остварило повећање плата на основу Закона о подстицајима.

- До краја прошле године исплаћена су 33 милиона КМ подстицаја за привредне субјекте на име повећање плата. 33 милиона смо исплатили за повећање плата 23.000 радника у реалном сектору - навео је Вишковић за РТРС.

Премијер је рекао да је у буџету Српске за 2022. годину предвиђено 26 милиона КМ за ту ставку, наводећи да је Република Српска међу ријетким земљама у региону које има тај закон на основу којег је, како је рекао, остварено повећање запослености за око 16 одсто и обухват радника скоро за 80 одсто.

Напоменуо је да је Влада Српске у посљедње четири године ослободила привреду давања од милијарду КМ.

-То се преточило на повећање запослености и плата, али и на стандард грађана. То су реални показатељи који су веома лако провјерљиви - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да ће Унија удружења послодавца Републике Српске у наредних 15 дана организовати велику инвестициону конференцију. Премијер Српске је навео да ће инспекцијски органи појачати контроле како би услужне дјелатности цијене прилагодиле новонасталој цијени нафте и нафтних деривата.

Вишковић је поновио да је Влада Републике Српске у посљедњих мјесец дана исплатила једнократну новчану помоћ од 100 КМ за 130.000 младих од 16 до 30 година за шта је било потребно око 13 милиона КМ, као и да ће ова помоћ бити поновљена у септембру. Он је рекао да је у Републици Српској исплаћена једнократна новчана помоћ по 100 КМ пензионерима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана