Вишковић: Oбућарска индустрија ускраћена за властите ресурсе

СРНА
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да је обућарска индустрија у Српској ускраћена за властите ресурсе, те да ће се у наредном периоду сагледавати могућности производње властите сировине.

"Треба да сагледамо могућност да што више имамо властитог учешћа у самом производу. БиХ скоро да нема никаквог свог удјела у, рецимо, једној ципели", рекао је Вишковић новинарима након посјете Фабрици обуће "Бема".

Премијер Српске најавио је да ће задужити ресорне министре када је ријеч о обезбјеђивању адекватног кадра и подстицаја који ће ову индустрију спасити у времену кризе и инфлације.

Вишковић је похвалио рад "Беме", напомињући да су прошле године у властитој продавници обуће остварили приход од око 500.000 КМ.

Он каже да ова фабрика много посла уради за познате, свјетске брендове и компаније и да морају произвести робу високог квалитета.

Вишковић је подсјетио да је у ранијем периоду Влада Српске донијела одређене мјере које су у значајној мјери побољшале стање у овој врсти индустрије.

Технички директор "Беме" Маринко Умичевић каже да је Влада Српске одређеним мјерама допринијела да се одржи производња и пословање ове фабрике, те захвалио премијеру Српске на најављеним додатним олакшицама.

"Прошле године смо повећали плате за скоро 30 одсто захваљујући одлукама и подстицајима Владе... Прошле године Бема је имала 12 одсто буџета града Бањалука. Ово је индустрија која допуњава кућни буџет, ово је најјефтинија радна снага. Трудимо се и радимо", рекао је Умичевић.

Он је навео да је запослено око 1.200 радника, а да је просјечна плата око 850 КМ.

"Посљедње четири године уложили смо око два милиона евра у опрему и машине", истакао је Умичевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана