Научно-технолошки парк допринијеће развоју Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Концепт првог научно-технолошког парка у Републици Српској представљен је данас у Бањалуци у оквиру конференције "Мјесто и улога научно-технолошког парка у иновационом екосистему Републике Српске", којој су присуствовали бројни представници научног, политичког и привредног живота Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће успостављање првог научно-технолошког парка у Српској у Бањалуци допринијети развоју Српске, конкурентности привреде и њеној синергији са образовањем, повећању броја запослених, као и томе да Република тиме ствара услове да задржи овдашње младе истраживаче.

Вишковић је истакао да Српска изградњом овог парка у студентском кампусу, у оквиру Универзитета у Бањалуци, прави нови искорак и пише своју нову историју.

"Одобрено је земљиште у оквиру наведеног кампуса гдје ће се градити објекат са неких 7.500 метара квадратних, а на пет етажа", рекао је Вишковић новинарима уочи конференције "Мјесто и улога научно-технолошког парка у иновационом екосистему Републике Српске", одржане данас у Бањалуци.

Он је поручио да ће Влада Српске финансијски и на све начине подржати изградњу и рад овог парка, те захвалио УНДП-у за грант од готово 550.000 евра у вези са израдом пројектно-техничке документације.

Lijepe vijesti donose vam Addiko banka Banja Luka i Glas Srpske

"Исто тако са Европском банком имамо испреговарано 13 милиона евра за градњу самог објекта за овај парк. Жеља ми је да он што прије буде у функцији Српске и од парка очекујем знатне бенефите за Републику", рекао је Вишковић.

Он је позвао младе истраживаче поријеклом са ових простора да се врате и учествују у развоју овдашњег научно-технолошког парка.

Вишковић је захвалио људима и представницима научне заједнице из Србије и Црне Горе, па и Русије, за подршку да се ова идеја, која доприноси развоју привреде, реализује у Српској.

"Сва та њихова позитивна искуства ћемо уградити у наш научно-технолошки парк", нагласио је Вишковић.

Будимир: Пројекат научно-технолошког парка од националног значаја

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је пројекат успостављања научно-технолошког парка у Бањалуци, првог у Српској, од националног значаја јер ће послужити младим и иновативним предузећима и стручњацима да развију пословне моделе и тиме допринесу развоју Републике.

"Послужиће и да се задрже млади стручњаци у Српској и да зауставимо одлив мозгова из Републике", изјавио је Будимир новинарима уочи конференције "Мјесто и улога научно-технолошког парка у иновационом екосистему Републике Српске", одржане данас у Бањалуци.

Он је навео да се у овој фази ради идејни и главни пројекат овог парка, који кошта око 500.000 КМ.

"У наредној фази, када будемо почели изградњу зграде у студентском кампусу Универзитета у Бањалуци и све остало, то ће сигурно бити више од 10 милиона КМ. У сваком случају, парк ће се радити у неколико фаза. То је идеја да се повезују привреда, наука и технологија, те унапређује раст економске заједнице", рекао је Будимир.

Он је додао да ће при успостављању и формирању овог парка бити кориштена позитивна искуства у Србији и Црној Гори, па и у Русији и Кини, те другим земљама.

Будимир је захвалио Влади Српске, без које овај пројекат не би могао бити реализован.

"Држава стоји иза овога, а наши партнерски односи са овдашњом привредном заједницом су од великог значаја. Они треба да у свему овоме нађу своје мјесто и да заједно са научноистраживачком заједницом раде на развоју парка", истакао је Будимир.

Он је указао да формирање парка у оквиру студентског кампуса универзитета није случајно, јер су такве образовне институције најважнији центар научноистраживачке дјелатности Српске.

"Ово је научно-технолошки парк Српске и, осим Универзитета у Бањалуци, ту ће своје мјесто наћи и Универзитет у Источном Сарајеву", навео је Будимир.

Гајанин: Научно-технолошки парк спона науке и привреде

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је да ће први научно-технолошки парк у Републици Српској, који ће бити изграђен у Бањалуци, бити спона овдашње науке, технологије, иноваторства и привреде.

Гајанин је рекао да је поносан што ће парк бити смјештен у оквиру бањалучког Универзитета, у Кампусу те високообразовне институције.

"Сматрамо да је то најбоље мјесто за зграду и овај парк. А везу овдашње науке, технологије, иноваторства и привреде оствариваће бањалучки али и Универзитет у Источном Сарајеву, као и сви научно-истраживачки институти", рекао је Гајанин на конференцији "Мјесто и улога научно-технолошког парка у иновационом екосистему Републике Српске", одржаној данас у Бањалуци.

Он је рекао да ће научно-технолошки парк сигурно допринијети реализацији иновација и напредних иновативних идеја у смислу производње, као и њиховој заштити.

"На том мјесту моћи ће да се реализују различити истраживачки пројекти који ће имати нову вриједност, односно нови производ", рекао је Гајанин и додао да би све требало допринијети новом запошљавању и развоју Српске.

Директор Научно-технолошког парка у Београду Гордана Даниловић Грковић рекла је да се за осам година у том парку развило више од 200 компанија.

Она је рекла да те компаније запошљавају 1.500 инжењера и извозе у 50 земаља свијета.

"Приходи од извоза су преко 60 одсто. Дакле, треба подржати оснивање оваквог парка у Бањалуци. Иновације су основни фактор конкурентности сваке државе и на нама је да младе и њихове идеје подржимо. А онда је развој загарантован", рекла је Грковићева и додала да ће се свако улагање у ову област донијети знатну финансијску корист држави.

Конференција је одржана у Административном центру Владе Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана