Вишковић: Мобилисати капацитете за сузбијање афричке куге свиња

Срна
Вишковић: Мобилисати капацитете за сузбијање афричке куге свиња

БАЊАЛУКА - Командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић наредио је данас да буду мобилисани расположиви капацитети, односно људство и механизација како би било сузбијено ширење вируса афричке куге свиња.

Вишковић је истакао да је правовремено одлагање угинулих животиња, у складу са прописима, приоритетни посао за спречавање даљег ширења болести, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је у Семберији до сада еутаназирано 4.200 свиња које су биле заражене афричком кугом, те да је постављено 26 дезинфекционих баријера.

Минић је навео да тренутно има 20 жаришта, а тимови на терену предузимају мјере потребне за спречавање ширења болести на остале дијелове Републике Српске.

На сједници Штаба је наглашено да је један од великих проблема и изазова са којима се сусрећу тимови цивилне заштите недостатак и слаб одзив заинтересованих људи приликом утовара и одвоза угинулих животиња, што јесте приоритетни посао у спречавању заразе.

Минић каже да је остварена добра сарадња са начелницима општина Угљевик и Лопаре, које су поставиле дезинфекционе баријере и спроводе предложене мјере.

На сједници Штаба је наведено да ситуацију на терену додатно компликује лоша сарадња и комуникација са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем, који је издао наредбу за пребројавање свиња на жариштима, што тренутно представља проблем приликом уласка на заражена подручја и доприноси ширењу заразе.

Одржан је и састанак са члановима међународног експертског тима за сузбијање афричке куге свиња, који су констатовали да су у Републици Српској предузете одговарајуће мјере и радње за сузбијање ове болести.

Штаб је навео да ће узорковање бити стоодстотно, што подразумијева преглед сваке свиње.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно његове стручне комисије и тимови ће преузети цјелокупни посао на попису штете, обради података, обештећењима, као и све послове потребне за сузбијање вируса афричке куге свиња.

На састанку је речено да се у великим фармама свиња није појавила болест, већ у домаћинствима са мањом производњом свиња.

Стручни оперативни тим упутио је апел грађанима и привредницима угрожених подручја да пруже помоћ погођеним газдинствима и домаћинима приликом сузбијања ширења болести, зарад добробити цјелокупне заједнице.

Републички штаб апелује да се сви придржавају прописаних мјера, као и да ће несавјесни појединци који који крше прописане мјере бити санкционисани.

Штаб за ванредне ситуације, осим министара, чине и директори Републичке управе цивилне заштите, Полиције, Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан", Инспектората Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана