Вишковић: Информациони систем онемогућиће малверзације

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће информациони систем "Шума Српске" у који је уложено више од 19 милиона КМ онемогућити спекулације и малверзације било којег појединца или шумског газдинства.

"Од данас се прати картица са једног мјеста у сваком одјелу, а не газдинству широм Републике Српске. У овом јавном предузећу и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде људи ће имати увид ко је данас шта урадио именом и презименом, ко је од купаца шта добио, коју класу и квалитет, да ли је било преферирања одређених купаца, што смо имали у неком претходном времену", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци, гдје је присуствовао промоцији овог информационог система.

Он је додао да су се неки људи раније жалили да су увијек посљедњи на утовару, а неко увијек први, али ће примјеном овог система такве ствари постати прошлост.

"Уговори које су дрвопрерађивачи склопили са Шумама Српске од данас морају да се поштују у пуном капацитету и у то ћемо сви имати увида", нагласио је Вишковић након представљања информационог система којем је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Вишковић је подсјетио даје избором нове Владе Српске извршена одређена корекција унутар министарстава тако да ће у Министарству пољопривреде бити један ресор који ће искључиво моћи да има увид у стање у "Шумама Српске", газдинствима, радним јединицама и да буде контролни механизам и самом предузећу и свима онима који су по хијерархији на нижим позицијама.

"Ово није никаква контрола било кога, већ, напросто, Влада Српске као стоодстотни власник Шума Српске, које је јавно добро свих грађана Српске има апсолутно право да контролише и види шта се дешава, да ли се уговори поштују", навео је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да се путем картице прати и економски аспект, а то су приходовна и расходовна страна, тако да се у сваком моменту може знати како послује нека организациона јединица, шумско газдинство, јавно предузеће и неће нико моћи да "фингира" пословне извјештаје, чега је било.

"Надам се да од данашњег дана предузеће Шуме Српске може стоодстотно да ради законито, да има увид у оно што се ради на терену", нагласио је Вишковић и додао да ће примјеном овог система руководиоцима газдинствама, пословних јединица, бити омогућен увид шта је на његовом терену урађено и да се спријече махинације.

Вишковић је навео да је систем плаћен 17 милиона КМ, плус ПДВ, што премашује 19 милиона КМ, али је нагласио да све рачунице кажу да уштедама може бити отплаћен у веома кратком року.

"Позвао сам све у овом систему да будемо тим у овој причи, нећемо толерисати искакања. Ми ћемо радити свој посао, а остали свој", истакао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана