Висина плате ни изблиза не прати радне задатке

Анита Јанковић Речевић
Висина плате ни изблиза не прати радне задатке

БАЊАЛУКА - На тржишту рада у БиХ, гдје прилике за посао често премашују расположиву радну снагу, више од половине запослених сматра да је потцијењено од стране послодаваца и да им је плата прениска у односу на пословне обавезе, а такав став дијеле и представници синдиката наводећи да је раст примања до којег је дошло миноран у односу на трошкове живота.

Наиме, водећа групација на тржишту услуга запошљавања у 12 земаља источне и централне Европе “Алма Цареер”, спровела је међународно истраживање о задовољству платом, откривајући ставове и перцепције више од 61.000 испитаника.

Анкета је спроведена и у БиХ, а резултати показују да је тек сваки четврти радник задовољан примањима. Истраживање је показало и да се 53 одсто запослених осјећа потцијењено и премало плаћено, с тим да је тај проценат у БиХ још већи.  У нашој земљи чак 55 одсто радника тврди да им је плата прениска с обзиром на количину посла који обављају.

- Испитаници су у разматрање узели тренутну економску ситуацију, инфлацију, стање на тржишту, али и износе плата за исту позицију у другим компанијама. Када у наведену “рачуницу” уброје и властите свакодневне радне задатке те уложен труд на послу, долазе до закључка да их њихови послодавци не цијене довољно - наведено је у истраживању које је показало и да би раст плате од 11 до 20 одсто испунио очекивања трећине запослених.

Према подацима Завода за статистику, просјечна нето плата исплаћена у мају ове године у Српској износила је 1.280 КМ, а предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић за “Глас” каже да око 80 одсто радника у тој бранши зарађује и до 200 марака мање од републичког просјека.

- Сагласан сам са ставовима радника, то незадовољство је процентуално још веће у услужним дјелатностима.

Плате у овој бранши недовољне су за количину обављеног посла, а да не говорим о расту цијена робе и услуга.

Њихова зарада не може пратити основне животне потребе - прича Савановић. Он каже да је договор о повећању плате са послодавцима мисаона именица, иако има реалног основа за то.

- То показују подаци о добити власника трговачких компанија - рекао је он.

Раст плата до којег је дошло у претходном периоду ни изблиза није пратио ток инфлације, прича за “Глас” предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић.

- Повећање је било ситно и махом се односило на раст најниже плате. У грађевинском сектору плате су најниже уназад деценију, а сви знамо колико је то тежак посао, какви су услови рада и заштите запослених. Синдикална потрошачка корпа у мају је износила око 2.200 КМ, а просјечна плата грађевинаца 900 КМ и како ти људи да буду задовољни и преживе од првог до првог у мјесецу - категорична је Врабичићева.

Резултати анкете не изненађују ни првог човјека Привреде коморе РС.

- Радници увијек желе више, то је природно поготово сада када су потребе за личним средствима због инфлације превелике, али грађани морају бити свјесни економског стања земље у којој живе, домаћег бруто националног дохотка, стандарда живота. Не може се наша привреда упоређивати са Њемачком. Предузећа која носе привреду Српске прије 20 година су биле тек мале фирме док у Италији и Њемачкој компаније славе по вијек, два постојања - каже предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић. Сматра да домаћа привреда тешко може изнаћи начин за додатна повећања плата.

- Ако се и даље буде инсистирало на расту плата, без растерећења и тражења рјешења, сматрам да ће привреда доћи у незавидан положај. Цијене производа који се извозе из Српске су исте или благо повећање, а трошкови производње нон-стоп расту. То одлаже нове инвестиције чији изостанак може успорити привредни развој - оцјењује Ћорић.

Промјене

Драгана Врабичић каже да наду у боље сутра улијевају промијењени ставови млађих генерација радника.

- На сцену ступају младе генерације које бирају послове, висину плате, услове рада. Наши послодавци нису навикли на то, научили су на раднике који климају главом, који су сретни да је плата редовна. Због таквог става дошло је до масивног одлива радна снаге и то се сада обија о главу послодавцима - рекла је Врабичићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана