Више од стотину љубитеља планине окупирало Козару (FOTO)

GS
Foto: Srna

ПРИЈЕДОР - Више од стотину љубитеља планине учествовало је данас на зимском планинарском маршу који је организовао Клуб екстремних спортова "Албатрос" првог дана традиционалне привредно-туристичке манифестације "Дани зиме на Козари".

Предсједник Клуба "Албатрос" Драшко Анђелић изјавио је Срни да је ово била 15. година како клуб организује овај марш и тиме употпуњава програм ове манифестације.

"Умјесто сњежног амбијента, данас је лијеп, готово прољетни дан, што је омогућило свим учесницима марша да уживају у љепотама Козаре", рекао је Анђелић.

Он је додао да су учесници планинарског марша прешли руту дугу девет километара од Рајковића преко Козарачког камена, Бешића пољане до Мраковице.

"Трудимо се да увијек мијењамо ову руту да љубитељи планинарења што боље упознају планинарске стазе на Козари", рекао је Анђелић, додајући да су се као организатори марша потрудили да све учеснике на Мраковици дочекају топли напици и пасуљ из котлића који је припреман од раног јутра.

За први дан привредно-туристичке манифестације "Дани зиме на Козари" био је планиран и скијашки куп у организацији Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар", али због недостатка снијега није одржан.

За сутра је предвиђено полагање вијенаца у меморијалној зони у 10.45 часова, а свечано отварање манифестације "Дани зиме на Козари" предвиђено је у 11.00 часова.

У периоду од 10.00 до 13.30 часова биће одржано гастро-такмичење у којем ће учествовати 37 екипа из 16 општина и градова Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

По категоријама надметаће се екипе средњих школа, извиђача и планинара, те ловачка удружења. Ловачко удружење "Мраковица" спремиће још хиљаду порције чорбе.

За такмичења у шест спортских дисциплина најављено је учешће осам екипа.

Сутра ће бити обезбијеђен бесплатан аутобуски превоз испред градског стадиона у Приједору са више полазака од 9.00 до 10.00 часова, а свака купљена улазница за национални парк учествује у наградној томболи.

Након што се попуне паркинг капацитети на Мраковици, аутомобили ће бити усмјеравани на Бенковац, одакле ће цијели дан саобраћати кружна аутобуска линија ка Мраковици.

Покровитељ "Дана зиме на Козари" је град Приједор, а организатор и домаћин је Туристичка организација града у сарадњи са Националним парком Козара и туристичким организацијама Козарска Дубица, Нови Град, Костајница и Градишка.

"Дани зиме на Козари" одржавају се 17. пут.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана