Више од сто милиона избјеглица у свијету

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Више од сто милиона људи расељено је широм свијета због ратних деешавања, рекла је представник UNHCR-а у БиХ Луција Гање на манифестацији припремања традиционалних јела "Час кувања", која је у Сарајеву организована поводом обиљежавања Свјетског дана избјеглица.

Она је рекла да се на Свјетски дан избјеглица, који је ове године тематски везан за глобална права избјеглица и миграната на тражење азила, одаје се признање храбрости, снази и доприносу милиона људи широм свијета који су били присиљени да напусте своје домове због насиља, рата или прогона.

"Људи, који су уточиште пронашли у гостопримству грађана БиХ, донијели своју културу, јединствена искуства и наду, и то су представили на Часу кувања, припремајући своја традиционалана јела", рекла је Гуње.

UNHCR је данашњу манифестацију организовао у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је новинарима да је кроз избјегличко-прихватни сентар у Салаковцу од 2018. године прошло више од 1.650 људи, те да ту нема ниједна избјеглица из Украјине.

"Ту су им обезбијеђени сви основни услови за живот. Министарство је спремно дочекало све избјеглице", рекао је Лучић и додао да широм свијета људи напуштају своје домове што због ратних дешавања или елементарних непогода.

Лучић је рекао да је осим основних услова за живот неопходно обезбиједити и инклузију у друштво.

"Не смијемо заборавити да смо и ми имали ратна дешавања због којих су држављани БиХ привремено боравили широм свијета", рекао је Лучић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана