Више од два милиона КМ за санацију основних школа у Српској у овој години

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске обезбиједила је у буџету за ову годину два милиона КМ за обнову и санацију 24 објекта основних школа, а примарна је обнова подручних одјељења, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Тривићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након данашње сједнице Владе, истакла да је Министарство просвјете и културе накнадно издвојило још 550.000 КМ за адаптацију додатних 16 објеката.

-Те школе су провеле потребне процедуре и очекујемо да се крене са реконструкцијама. Министарство је одобрило и 110.000 КМ за набавку и поправке комби возила, за ученике који путују, а који немају могућност да користе јавни превоз - рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да је Влада данас усвојила и информацију о наставку активности на изградњи нове школе у бањалучком насељу Паприковац, за што је, према процјенама, потребно издвојити пет милиона КМ.

-Званично нас је Град Бањалука обавијестио да је почела експропријација земљишта за школу, а сљедећи корак Министарства просвете и културе је објављивање позива за израду техничке документације како бисмо кренули са даљом процедуром - нагласила је Тривићева.

Она је напоменула да би тој школи гравитирано 922 ђака од првог до деветог разреда.

Тривићева је истакла да је Влада данас и званично издвојила средства за санацију Гимназије Бањалука.

-Укупна вриједност радова процијењена је на 296.478 КМ, од чега је Кабинет предсједника Републике издвојио 100.000 КМ, а Влада одобрила 196.478 КМ - рекла је Тривићева.

Од планова за изградњу нових школа, Тривићева је навела школу у Источном Сарајеву, гдје је град завршио пројектну документацију и очекује се почетак градње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана