Више од 7.000 обољелих од морбила у БиХ; Број и даље расте

Агенције
Више од 7.000 обољелих од морбила у БиХ; Број и даље расте

САРАЈЕВО - Број обољелих од морбила широм БиХ и даље расте, и достигао је преко 7.000, упозорили су данас из Свјетске здравствене организације у БиХ и UNICEF-а.

До сада су регистрована два смртна случаја, оба адолесцента.

Најновије процјене националног обухвата имунизацијом (WUENIC), објављене прошле седмице, показују забрињавајући пад вакцинације против морбила у БиХ са стопом покривености од само 55 посто. Стопе морају достићи најмање 95 посто како би се спријечиле епидемије у заједници.

- Не постоји јаснији знак пада покривености имунизацијом од пораста случајева морбила (малих богиња). Морамо брзо одговорити на растуће случајеве кроз предузимање мјера јавног здравља и улагање у јачи здравствени систем у цијелој земљи, рекао је др Ервин Коореман, специјални представник WHO-а у Босни и Херцеговини.

Морбили разорно утичу на здравље дјеце, са понекад и фаталним посљедицама. Изазивају дуготрајно слабљење имунолошког система дјеце, што их чини осјетљивијим на друге заразне болести. Тамо гдје је нарушен колективни имунитет, морбили су, због изузетне вирулентности, често прва заразна болест која се прошири.

- Нема оправдања да у 2024. години дјеца буду у опасности да обоље од ове болести која се може спријечити. Вакцине против морбила су сигурне и ефикасне. Потребно је уложити јаче напоре у рјешавању свих нерегуларности због којих дјеца пропуштају вакцинацију, како бисмо ове епидемије могли ставити под контролу, рекао је Марк Луцет, представник UNICEF-а у БиХ.

Вакцине за превенцију морбила не штите само вакцинисану дјецу, већ и друге људе који се не могу вакцинисати, укључујући дојенчад и особе са ослабљеним имунолошким системом узрокованим болешћу, као што су пацијенти с раком који примају хемотерапију.

Канцеларије Свјетске здравствене организације и UNICEF у Босни и Херцеговини, као и Регионалне кенцеларија СЗО и UNICEF-а за Европу, блиско сарађују са органима јавног здравства у БиХ по овом питању, пружајући различите врсте подршке БиХ да одговори на епидемију.

Агенције позивају све заинтересоване  стране да уложе додатне напоре у рјешавању овог проблема како би се избјегле непотребне компликације и губитак живота у вези са пропуштеном вакцинацијом. UNICEF и WHO у БиХ остаће на располагању надлежнима за пружање подршке.

Апелују на родитеље да провјере вакцинални статус своје дјеце како би били сигурни да су примили двије дозе MRP вакцине (вакцина против морбила, рубеле и паротитиса). Ако родитељи имају додатних питања, њихов педијатар или породични љекар су најбољи извор поузданих информација и могу их упутити како да приме додатне вакцине.

Морбили су једна од најзаразнијих болести на свијету, а шире се када заражена особа дише, кашље или кихне. Вирус остаје активан и заразан у зраку или на зараженим површинама до два сата.

Свако ко није имун може се заразити. Изражен осип је највидљивији симптом, док компликације могу укључивати сљепило, енцефалитис, тешку дијареју и сродну дехидрацију, инфекције уха и упалу плућа.

Особе које обоље од морбила су заразне око осам дана: четири дана прије него што покажу било какве знакове вируса и четири дана након појаве симптома. То значи да нетко са морбилима може заразити друге, а да не зна да је болестан, а може бити заразан много прије него што му се постави дијагноза.

Већина људи који добију препоручене двије дозе вакцине за превенцију морбила имаће доживотну заштиту и никада се неће разболити од морбила, чак и ако су изложени вирусу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана