Више од 700 пољопривредника аплицирало за набавку трактора

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да се за десетак дана колико траје јавни позив за пољопривредна газдинства да аплицирају за капиталне инвестиције пријавио 701 пољопривредни произвођач за набавку трактора, на шта је поносан.

Вишковић је истакао да је Влада суфинансира са 30 одсто, а да набавка трактора може да буде 50 одсто јефтинија од набавне цијене.

"Поносан сам на чињеницу да у нашој пољопривредној производњи толико има људи који су могли да издвоје та средства", рекао је Вишковић за РТРС.

Он је напоменуо да је за четири године прошлог мандата укупно набављено 1.000 трактора, а да су до сада на јавни позив аплицирали и за набавку око 2.000 прикључних машина, око 30 нових објеката.

Премијер је указао да се домаћа производња мора заштити, те да ће Република Српска и њене институције тражити у Савјету министара да се контролише увоз и да се пољопривредник заштити од неконтролисаног увоза.

Вишковић је рекао да су са Европском комисијом конципирали уредбу везану за енергетски сиромашне купце гдје очекују да буде обухваћено од 50.000 до 60.000 домаћинстава у Републици Српској који ће добити одређена средства за набавку енергента за гријање.

"Слободан је избор шта ће ко узети, та новчана средства биће једнократна и наша процјена да ће бити изнад 200 евра по домаћинству", рекао је Вишковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана