Крв дарује више од више од 800 припадника МУП-а и кадета, поводом дана полиције

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Више од 800 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и кадета Полицијске академије ове седмице дароваће крв широм Српске, поводом Дана Полиције и 30 година МУП-а Српске. Ресорни министар Драган Лукач рекао је да се акција добровољног давања крви, која је већ традиционална, ове године организује поводом Дана Полиције и 30 година МУП-а Српске.

"Циљ нам је да овом акцијом помогнемо нашим грађанима којима је потребно оно што је најдрагоцјеније, а то је крв и надамо се да ћемо допринијети да се обнове залихе крви", рекао је новинарима Лукач, који је данас у Бањалуци са директором Полиције Српске Синишом Кострешевићем посјетио припаднике МУП-а који учествују у акцији.

Он је изразио задовољство јер ће се ове године акцији добровољног даровања крви одазвати око 700 припадника МУП-а Српске и 160 кадета Полицијске академије. Директор Завода за трансфузијску медицину Гордана Гузијан истакла је значај акције добровољног даривања крви, коју МУП Српске организује три пута годишње.

"У претходним годинама смо успоставили изузетну сарадњу у области давалаштва крви, јер осим у акцијама које се редовно организују, припадници МУП-а су увијек спремни да нам помогну у ситуацијама када немамо довољне залихе крви", рекла је Гузијанова.

Она је припадницима МУП-а честитала јубилеј и пожељела срећу у даљем раду, те захвалила Лукачу и његовим сарадницима на организовању акције, али и даваоцима који су се одазвали акцији. Према њеним ријечима, акција, која је ове године специфична по броју давалаца и дужини трајања, значајно ће допринијети да се побољшају и повећају залихе крви, потребне за лијечење пацијената у свим болницама у Српској.

Посјети је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Више од 65 приједорских полицајаца у акцији добровољног давања крви

Више од 65 полицијских службеника Полицијске управе Приједор учествује у акцији добровољног давања крви поводом 4. априла, Дана полиције Републике Српске, саопштено је данас из ове управе.Као и сваке године, велики број припадника Полицијске управе Приједор одазвао се за учешће у акцији која траје од јуче до четвртка, 31. марта, у Одјељењу за трансфузију крви у болници "Др Младен Стојановић".

"Учешћем у овој хуманој акцији и давањем драгоцјене течности полицијски службеници показују да је, осим свакодневних полицијских послова и задатака, пружање помоћи када је то најпотребније и спасавање људских живота на првом мјесту", наводи се у саопштењу.

Акцију доборовољног даровања крви подржало и 78 полицајаца из Зворника

Припадници Полицијске управе Зворник данас су у традиционалној акцији, поводом обиљежавања 4. априла - Дана полиције и обиљежавања 30 година постојања Министарства унутрашњих послова Републике Српске, организовано даровали крв у Служби за трансфузијску медицину зворничке Болнице.


Портпарол Полицијске управе Зворник Данијела Маџаревић рекла је новинарима се за ову акцију пријавило 78 припадника ове управе и додала да су први даровали крв начелник и замјеник начелника Полицијске управе Алексанадар Васиљевић и Владан Василић, те начелник Сектора полиције Дражан Еркић.

"Пошто су залихе крви у Служби за трансфузијску медицину Болнице Зворник попуњене, договорено је да полицајци, који су се пријавили за ову акцију, дарују крв по потреби, односно када се смање резерве крви", рекла је она.

Према њеним ријечима, они ће даровати крв када се буде јављала потреба за одређеним крвним групама у Служби за трансфузијску медицину зворничке Болнице.

Маџаревићева је подсјетила да у редовима полиције има много давалаца који су више од 50 пута дали крв, док је велики број и младих припадника који су тек почели да раде, али су се пријавили да дарују драгоцјену течност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана