Више oд 60 одсто непланираних трудноћа заврши побачајем

srna
Foto: agencije

ЊУЈОРК - Готово половина свих трудноћа од укупно 121 милион годишње широм свијета је ненамјеравана, а више од 60 одсто их заврши побачајем, наводи се у извјештају "Стање свјетске популације 2022" који је данас објавила Агенција УН за сексуално и репродуктивно здравље /УНФПА/.

У извјештају под називом "Видјети невиђено: Неопходност дјеловања у занемареној кризи ненамјераваних трудноћа" наводи се да за жене и дјевојке које ненамјеравано затрудне репродуктивни избор "родити или не", који у највећој мјери мијења њихов живот, уопште не постоји.

Према процјенама 45 одсто свих побачаја је несигурно, узрокује смрт мајки од пет до 13 одсто, што у великој мјери утиче на способност свијета да оствари циљеве одрживог развоја.

Очекује се да ће рат у Украјини и други сукоби и кризе широм свијета подстаћи раст броја ненамјераваних трудноћа с обзиром на то да је приступ контрацепцији прекинут, а да је сексуално насиље у порасту, наводи се у извјештају.

"Овај извјештај је позив на буђење. Запањујући број ненамјераваних трудноћа представља глобални пропуст у очувању основних људских права жена и дјевојака", изјавила је извршни директор УНФПА Наталија Канем.

Глобално, према процјенама, 257 милиона жена које желе избјећи трудноћу не користи савремене методе контрацепције, а тамо гдје постоје подаци, готово четвртина свих жена није у могућности рећи "не" полном односу.

Ненамјеравана трудноћа није обавезно лични пропуст и њен узрок може бити недостатак аутономије коју друштво дозвољава или вриједност која се даје женином животу, истиче се у извјештају.

Жене често губе приступ контрацепцији, док се сексуално насиље повећава, при чему неке студије показују да ће се више од 20 одсто жена и дјевојака које су избјеглице суочити са сексуалним насиљем.

"Након избијања кризе, услуге сексуалног и репродуктивног здравља и заштите спашавају живот, штите жене и дјевојке од штете и спречавају ненамјераване трудноће. Оне су једнако важне као и храна, вода и склониште", наглашава Канемова.

Извјештај показује да се најосновнија права жена и дјевојака олако стављају у други план у вријеме мира и усред рата. Он позива доносиоце одлука и здравствене системе да дају приоритет спречавању ненамјераваних трудноћа кроз унапређење доступности, прихватљивости, квалитета и разноврсности контрацепције и да у великој мјери прошире услуге квалитетне заштите сексуалног и репродуктивног здравља и пружање информација.

НЈиме се апелује на креаторе политика, лидере заједница и сва лица да оснаже жене и дјевојке да доносе афирмативне одлуке о сексу, контрацепцији и мајчинству и подстичу друштва да увиде пуну вриједност жена и дјевојака. Ако то ураде, жене и дјевојке ће бити у стању да дају пуни допринос друштву и имаће инструменте, информације и моћ да саме за себе донесу темељну одлуку - да ли ће имати дјецу или не, наводи се у извјештају УНФПА. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана