Више од 50 радника „Зрака“ добило отказ, интервенисала полиција и хитна

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Више од 50 радника сарајевског предузећа "Зрак", које је од априла под стечајем, добило је отказе на основу првостепене пресуде, након чега је дошло до вербалног сукоба, па су стигли и полиција и Хитна помоћ, изјавио је предсједник Синдиката "Зрака" Амир Демировић.

-Стечајни управник Месуд Богиловић ретроактивно даје отказе, с датумом одјаве на 14. април ове године, након чега се радници не могу пријавити на биро, нити су им доприноси уплаћени. Више од 50 радника јутрос је добило отказ - рекао је Демировић.

Он је појаснио да су 55 радника имали уговор о раду, а око 20 је радило на основу уговора о дјелу.

Демировић је рекао да је стечајни управник својим наступом испровоцирао раднике, након чега је дошло до вербалног сукоба, а онда су стигли и полиција и Хитна помоћ која је морала да интервенише јер четири радника имају високи притисак и шећер.

-Богиловић је радницима рекао да потраживања закључимо с петим мјесецом, међутим ми смо то све предали у суд на стечајну масу. Одјавио нас је 14. априла и тако нас преварио - додао је Демировић.

Он је истакао да радници нису добили ниједну плату од када је дошао стечајни управник, преносе федерални медији.

Према његовим ријечима, аустријска фирма са којом "Зрак" има потписан уговор, већ је упозорила да ће штета по буџет Владе Федерације БиХ само на првом лоту уговора бити већа од 10,5 милиона евра.

-Чекамо другостепену пресуду. Стечајни управник је након првостепене пресуде покушао урадити све како би зауставио производњу. На основу Закона о консолидацији упутили смо жалбу Кантоналном суду - истакао је Демировић.

Радници су најавили да ће одржати штрајк и да ће истрајати у борби за ускраћена права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана