Више од 400 милиона КМ за мала и средња предузећа у Српској

Nezavisne
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Акционим планом за спровођење Стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске од 2022. до 2024. године планирано је укупно 434.327.162 КМ.

Овај акциони план Влада Републике Српске усвојила је недавно.

Из Министарства привреде и предузетништва РС, које је једно од носилаца Акционог плана, рекли су за "Независне" да су до 2024. године планирана средства из буџета од 71.273.800 КМ или 16,4 одсто, а из других извора финансирања 363.053.362 КМ или 83,6 одсто.

"Највећи износ средстава из других извора односи се на кредитна средства Инвестиционо-развојне банке РС, која су планирана у износу од 268.420.000 КМ и чине готово 61,8 одсто од укупно расположивих средстава за реализацију стратегије", навели су из Министарства.

Ово министарство је, заједно са осталим носиоцима активности, планирало подршку за предузетнике друге шансе који поново почињу бизнис, успостављање система раног упозорења у вези с проблемима у пословању, за почетнике у бизнису, за запошљавање и самозапошљавање, самосталне предузетнике за њихове пројекте, наставак активности везаних за развој предузетништва жена, одобравање кредита и гаранција и подршку увођењу техничких стандарда. Такође, средства су планирана и за опремање лабораторија на факултетима, подршку друштвеним предузећима, подршку везану за дигиталну трансформацију, промоцију пословних зона, енергетску ефикасност, изградњу технолошког парка, јачање капацитета локалних развојних агенција и друге активности.

"Током спровођења, осим нас, највише активности је на Министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, Заводу за запошљавање, Развојној агенцији РС, Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, Привредној и Занатско-предузетничкој комори РС, ИРБ РС и Гарантном фонду РС", казали су из ресорног министарства.

Додали су да ће се значајна подршка за привреднике обезбиједити и кроз пројекте које финансирају донатори као што су ГИЗ, Европска комисија (ИПА пројекти), Сида Шведска, ИЛО, ЕБРД и други.

"Ако посматрамо по висини средства, кључни су пројекти који се односе на запошљавање, директна улагања те подршку коју ће обезбиједити ИРБ РС, ГФ РС и Фонд за заштиту животне средине. При томе свакако не треба заборавити значајна донаторска средства", закључили су из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе РС, рекао је да је ово изузетно значајно јер су код нас мала и средња предузећа још у развоју и потребна им је свака помоћ.

"Она треба да се оснаже технолошки, да дигитализују процесе производње, кадровски се ојачају и боље позиционирају на ино-тржишту. Све су ово активности и потребе малих и средњих предузећа која без помоћи Владе РС не могу то изнијети сама. Ово стратешко опредјељење Владе треба поздравити и имати увјерење да ће се то реализовати ", навео је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана