Више од 300.000 КМ штете због налијетања возила на дивљач

Срна
Foto: Илустрација

ДОБОЈ - Ловачко удружење “Фазан” из Добоја терети се за више од 300.000 КМ за штету насталу налијетањем возила на дивљач у протекле четири године, што доводи у питање његову одрживост, изјавио је предсједник Удружења Ведран Божичковић.

У 70 одсто случајева у саобраћајној незгоди учествује срнећа дивљач, затим дивље свиње, а од критичних локација Божичковић је навео готово све регионалне правце, односно дионице Бушлетић-Кожухе, Руданка-Јоховац, Јоховац-Шешлије–Подновље и Руданка–Станари.

Божичковић очекује да ће примјена новог Закона о ловству финансијски растеретити удружења од плаћања штете с обзиром на то да су од његовог усвајања већ евидентиране четири такве штете.

“Тренутно имамо 11 активних судских спорова чија је вриједност око 100.000 КМ. С обзиром на то да се воде по старом закону, мислимо да ће исходи бити као и у претходним”, навео је Божичковић и додао да је веома тешко добити спор.

Он је појаснио да су, у складу са новим законским одредбама, мапирали критичне дионице гђе се дешавају саобраћајне незгоде, саобраћајне знакове који означавају присуство дивљачи и прослиједили предузећу “Путеви Републике Српске”.

Божичковић је указао да нове законске одредбе предвиђају да, уколико дође до налијетања дивљачи на возило на ауто-путу, за насталу штету у потпуности одговарају “Аутопутеви Републике Српске”, што до сада није била пракса.

Он је додао да је на регионалним путевима подијељена одговорност, односно ако се утврди да су у моменту налијетања на дивљач ловци били у лову што је довело до излијетања на пут, одговорност пођеднако сносе удружење и управљач пута.

Када је ријеч о редовним активностима, Божичковић је похвалио сарадњу Ловачког савеза Српске са Ресором за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, од којих се на годишњем нивоу добијају подстицаји.

“Ми смо у протекле двије године кроз подстицаје успјели да изградимо гатер за обуку паса за лов на дивљу свињу у Осјечанима, обезбиједили велики број високих чека и ловно-техничких објеката”, каже Божичковић.

Ове године конкурисали су и са четири пројекта, укључујући адаптацију фазанерије и замјену инкубаторских станица с обзиром на то да је узгој фазана капиталан за Удружење, те за набавку зимске прихране за дивљач, промоцију ловног туризма.

Божичковић је навео да је нови закон пооштрио правилнике за полагање ловачких и ловочуварских испита, те омогућио да се пси, који положе специјалистички испит у лову на предаторе, могу користити у лову у фебруару и марту, што ће знатно утицати на смањење велике бројности предатора, попут лисице, шакала и куне.

Он је указао на пораст броја дивљих свиња, те навео да је, захваљујући предузетим мјерама, прошле године евидентиран само један случај афричке куге свиња на Путниковом брду, а да је ове године у седам налета возила на дивљу свињу утврђено да су све биле заражена трихинелом.

Он је оцијенио да су дивље депоније главни разлог појаве трхинеле код дивљих свиља које су сваштоједи, али да оне утичу и на бројност шакала.

“Од 1. септембра се отвара нова сезона лова на дивље свиње, па ћемо виђети право стање са трихинелом код дивљих свиња”, рекао је Божичковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана