Више од 1.000 дјеце са сметњама у развоју похађа редовну наставу

Срна
Више од 1.000 дјеце са сметњама у развоју похађа редовну наставу

БАЊАЛУКА - У редовна одјељења у основним школама у Републици Српској у школској 2021/2022. години било је укључено 1.467 ученика са сметњама у развоју, од којих је око 100 са аутизмом, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

"Налазом и мишљењем дефинише се индивидуални план подршке лицу са сметњама који садржи и препоруке које се односе на образовање - препорука за наставни план и програм по којем се треба радити, приједлог за ангажовање асистента, додатни рад стручне службе школе, односно психолога и педагога и дефектолошки третман", наводе из Министарства.

Ученици са тјелесним оштећењем и без додатне сметње школују се по редовном наставном плану и програму уз прилагођавање учениковим способностима и ограничењима.

Законом о основном васпитању и образовању дефинисано је да је могуће ангажовање асистента уз сагласност Министарства и налаз и мишљење стручне комисије.

"Асистент је техничка подршка ученику са сметњама у развоју и са њим је док траје настава. Асистент пружа помоћ ученику у кретању и обављању хигијенских потреба, комуникацији и социјалној укључености, зависно од потреба ученика, а на приједлог наставника или стручне службе школе", појаснили су из Министарства.

Психолог у бањалучком Удружењу за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" Оливера Давидовић Кнежић рекла је Срни да аутизам често иде у комбинацији са додатним тешкоћама.

"У 2021/2022. години било је 347 ученика са вишеструким сметњама, 173 ученика са психичким поремећајем, тако да дио тих ученика сигурно припада первазивном развојном поремећају", навела је Кнежићева.

Она је додала да се дјеца са первазивним развојним поремећајем /аутизмом/ школују на више начина у зависности од њихове функционалности и то по редовном наставном плану, затим по плану за ученике са лаким оштећењем интелектуалног функционисања, по плану за ученике са умјереним и тежим оштећењем интелектуалног функционисања и по плану за образовање ученика са первазивним развојним поремећајем.

Према њеним ријечима, дјеца са тешкоћама и њихови родитељи суочавају се са бројним изазовима током прилагођавања образовном систему.

"Учитељи и наставници требају прилагодити начин рада дјеци са тешкоћама, посветити им више времена, а то је често тешко због бројности одјељења. Потребно је додатно радити на социјализацији дјеце са тешкоћама, њиховом прихватању у одјељењу од школских другова", нагласила је Кнежићева.

Она је рекла да се на тај начин подстиче емпатија код ученика, отвореност и прихватање различитости, као и да сарадња са родитељима мора бити отворена и директна, што је у најбољем интересу дјетета.

"Један од највећих проблема наших корисника и њихових породица је осамостаљивање и право на становање уз подршку. Сав труд уложен у рад са дјецом и борба за инклузију и прихваћеност дјеце постаје узалудна, јер након завршетка средње школе дјеца се враћају кући и најчешће остају затворена и изолована од друштвене заједнице", додала је Кнежићева.

Кнежићева је подсјетила да је Удружење "Дјеца свјетлости" отварањем првог Дневног центра за одрасла лица са аутизмом направило велики искорак.

"У Дневном центру корисници имају могућност да задрже стечене и усвојене вјештине, али и развију неке нове, изађу из својих кућа и буду дио друштвене средине. Родитељи корисника имају на располагању слободно вријеме тако да могу да остваре своје право на запослење и посвете се другим обавезама и члановима породице", истакла је Кнежићева.

Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" основано је 2008. године у Бањалуци, а почетком 2016. године Влада Републике Српске прогласила га је удружењем од јавног интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана