Више новца за пољопривреду: Додик и Пашалић разговарали са семберским ратарима

Срна
Више новца за пољопривреду: Додик и Пашалић разговарали са семберским ратарима

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић разговарали су данас у Бијељини са пољопривредним произвођачима из Семберије, а Додик је обећао раст буџета Републике Српске за пољопривреду у наредној години на 150 милиона КМ и подстицај од 500 марака за хектар предате пшенице у наредној сјетви.

Истакао је да је поносан на оно што је Република Српска до сада издвојила за подршку пољопривреди и најавио наставак стимулисања аграра.

-Радите, сијте, а ми ћемо обезбиједити подршку аграру и нећемо дозволити да будете у минусу и да ваша производња пропадне. Требамо помоћи и ту смо да помогнемо пољопривредним произвођачима - рекао је Додик на састанку са пољопривредницима у Бијељини којем се одазвало више од стотину домаћих произвођача хране.

Он је навео да је поносан на оно што је Република Српска до сада издвојила за друштвену, јавну и финансијску подршку пољоприреди, уз доста стимулативних мјера и најавио наставак стимулисања аграра, првенствено за наредну сјетву.

-Ви нећете радити испод ове цијене ни идуће године, усмјераваћемо подстицаје и то је најодговорније што можемо да учинимо - истакао је Додик након што је саслушао проблеме, али и похвале семберских пољопривредника.

Према његовим ријечима, производња хране је глобално постала најважнија за друштво и само оне државе које имају довољно хране могу да рачунају на стабилност, а Република Српска има земљиште и климу као добре претпоставке.

-Мир, сигурност, енергија и храна су данас важни за свако друштво и ми то у Републици Српској обезбјеђујемо - поручио је Додик.
Изразио је спремност да се нађе добро рјешење и за проблем давања земље у закуп на који су указали, те раст подстицаја који би обезбиједио извјесност рада у аграру.

-Договорено је да је цијена овогодишње пшенице од 62 фенинга у Крајини до 64 или 65 у Семберији коректна уз све подстицаје и да то обезбјеђује одређену и стабилну добит - рекао је Додик новинарима у Бијељини гдје је одржан састанак о проблемима у аграру.

Он је навео да је договорена и правичнија расподјела земљишта у власништву града и Републике која се даје произвођачима у закуп, као и да се први пут сачини правилник у оквиру ресорног министарства који ће предвидјети субвенцију државе од 30 одсто на цијену закупа код приватних власника земљишта.

-Имамо фер договор и осјећам да сам дио успјеха овдје. Ова власт неће никада оставити сељака у неизвјесности и неће га пустити да пропадне - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, на састанку са стотињак семберских пољопривредника највише је било ријечи о будућој производњи.

-Као држава смо опредијељени за очување стабилности, имајући у виду дешавања у наредним годинама, а стабилности несумњиво нема ако немате довољно хране - оцијенио је Додик.

Он је закључио да код откупне цијене пшенице нико не би требао да буде на губитку и додао да му је драго што је већина учесника састанка похвалила мјере ресорног министарства и Владе као коректне, те потврдила да су све уплате пољопривредницима готово у цијелости завршене.

-Људи хоће више површина да обрађују и то је доминирало овим састанком, жалили су се на закупе земљишта који су високи код приватника и то ћемо рјешавати заједно - најавио је Додик.

Састанак Додика и ресорног министра Бориса Пашалића са пољопривредницима у Бијељини, који је организовао градски Аграрни фонд, одржан је у хотелу "Дрина".

Борис Пашалић оцијенио је квалитетним данашњи састанак на којем је, како је навео, договорено рјешавање бројних проблема, као и нови састанак на јесен.

Пашалић је нагласио да су Министарство и Влада Републике Српске у потпуности на располагању пољопривредним произвођачима.

-Када се погледа само издвајање за пољопривреднике у Бијељини, она су у посљедње три-четири године нарасла са 14 милиона КМ од 2017. године на 20 милиона КМ ове године. Заиста су сва наша настојања да помогнемо пољопривредницима, али исто тако имамо и много проблема данас изнесених на састанку - навео је Пашалић и додао да критике изнесене на данашњем састанку помажу у сагледавању проблема и доношењу бољих одлука.

Напоменуо је да не могу одједном бити ријешени сви проблеми, али да је Министарство на добром путу.

Говорећи о проблемима пољопривредника са цијенама ђубрива и репороматеријала, Пашалић је навео да се не може предвидјети кретање тих цијена јер оне зависе од много фактора.

-Знаћемо за пар мјесеци какве ће бити цијене инпута, а након тога ћемо доносити одлуке. Сама чињеница да смо овдје договорили знатан раст аграрног буџета за сљедећу годину нама у Влади даје ту комоцију да можемо да планирамо додатне мјере - истакао је Пашалић.

Он је нагласио да је у пољопривреди тешко предвидјети многе ствари, те напоменуо да се у ову годину ушло са новим концептом, да су у марту морале бити донесене друге мјере, као и да је слично било 2020. године, за вријеме пандемије.

-Ипак, Влада је била врло флексибилна и наклоњена произвођачима и сама чињеница да смо одвојили додатни 31 милион КМ из Компензационог фонда на оних 75 милиона КМ колико смо усвојили у буџету, довољно говори колико смо подржали пољопривреду и ту нећемо стати - истакао је Пашалић.

Када је ријеч о цијени пшенице, Пашалић је навео да она зависи од тржишта, од берзи, од стања у окружењу.

-Она сада у Републици износи од 61,62 фенинга у Крајини, до 65,66 овдје у Семберији, зависно од квалитета. Прошле године цијена је била 36,37 фенинга и тачно је да су нарасли импути, повећане су цијене и повећани су трошкови производње за око 60 одсто, али је цијена финалног производа повећана 70 одсто. Зато ми не можемо да говоримо да су произвођачи у губитку, има проблема које су људи данас изнијели јер плаћају и закуп, односно принуђени су да узму приватну земљу у закуп и плаћају високу цијену - навео је Пашалић.

Директор градског Аграрног фонда Златан Лазаревић нагласио је да је откупна цијена овогодишње пшенице у Републици Српској сигурно највећа у Бијељини.

-Показало се да та цијена, око чега смо се и окупили, није толики проблем - рекао је Лазаревић.

Лазаревић је рекао новинарима да је за наредну сјетву у октобру договорен раст подстицаја на 500 марака по хектару пшенице и раст издвајања за пољопривреду из буџета Републике Српске на 150 милиона марака.

-Оно што је изнесено као велики проблем је концесија државне земље, гдје су пољопривредници имали примједбу да плаћају високе аренде физичким лицима, а да они који добијају концесије имају врло ниску аренду - навео је Лазаревић.

Према његовим ријечима, договорено је да се нађе правично рјешење за расподјелу земљишта за закуп, као и субвенција кроз подстицаје за оне који узимају земљиште у аренду од приватних лица.

Предсједник Удружења "Села Семберије" Бошко Радић оцијенио је након састанка да је са паметним људима лако причати и рекао да је договор постигнут у три ријечи.

Он је најављени раст подстицаја и аграрног буџета назвао правим путем за рјешавање проблема у пољопривреди и за очување аграра у Републици Српској.

Млади пољопривредник Слободан Алексић из бијељинског насеља Голо Брдо рекао је на састанку и у обраћању новинарима да је један од ријетких момака из Бијељине који је одлучио да остане на очевом пољопривредном имању и да са оцем и братом обрађује 20 хектара земље.

-Волио бих у будућности да добијемо још земље да обрађујемо, да не бих морао да идем из своје земље и са имања на којем је радио мој дјед и радимо отац, брат и ја - навео је овај двадесетпетогодишњак.

Алексић је рекао да неће оставити своје имање, иако то ради већина његових вршњака који бјеже од пољопривреде као од понижавајућег посла.

-Не тражим други посао, а била би ми помоћ да добијемо још земље да је обрађујемо -  рекао је млади пољопривредник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана