Вирус се шири, бијељински штаб спава

Анита Јанковић Речевић, Данијела бајић
Вирус се шири, бијељински штаб спава

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић незадовољан је радом бијељинског кризног центра, јер на терену не спроводи прописане мјере за сузбијање афричке куге свиња, због чега најављује ригорозне контроле и пријети кривичним пријавама.

Минић истиче да на подручју Бијељине постоји 51 жариште афричке куге свиња, од чега је санирано 46 и уклоњено 1.630 животиња те да упркос таквој ситуацији нико из Бијељине није затражио помоћ министарства и Владе Српске, иако им је она понуђена.

- Понашају се као да се ништа не догађа. На терену биосигурносне баријере изгледају као да је неко селио намјештај па му испале двије суве спужве које немају сврху. Нема никаквог обиљежја које упућује на то да је ријеч о дезинфекцији, нема рада Комуналне полиције, по неколико дана се чека на одвоз угинулих животиња - тврди Минић.

Он је позвао све надлежне органе, укључујући Министарство унутрашњих послова да преиспитају ове опструкције, да буде утврђено ко није реаговао, јер за овакво понашање могу да слиједе и кривичне пријаве.

Минић наводи да постоје и информације да се врши препродаја и превоз свиња те да долазе накупци из ФБиХ, за чим нема потребе, јер је Влада РС све ово спремно дочекала одлукама и уредбама из 2019. године.

- Влада Српске је преузела обавезу надокнаде штете свим пољопривредним произвођачима и нема потребе да се нешто крије - поручио је Минић и додао да ће исплата штете ићи на терет Фонда солидарности, а обрачунаваће се на основу тржишне цијене у моменту када се десило угинуће животиње.

Помоћник министра за ресор ветеринарства Драгана Окљеша рекла је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци да имају и притужбе мјештана на рад Кризног центра Бијељина, када је ријеч о активностима на сузбијању куге. Она је упозорила да јавна гробница свиња није под надзором, што је прописано од стране Републичког кризног центра.

- Неко из локалног кризног центра ово ради намјерно, јер су сва упутства која су била потребна достављена и понуђена је помоћ - додала је Окљеша.

Главни републички ветеринарски инспектор Владимир Илијевић најавио је од данас појачан надзор и ригорозне контроле локалног кризног штаба, рада ветеринарских инспектора у Бијељини, комуналне службе и надзора над закопавањем у гробници.

- Ригорозно ћемо кажњавати свако помјерање свиња без документације и кретања без дозволе. Контролисаћемо промет свих животиња у зараженом и угроженом подручју - закључио је Илијевић.

Да се појединци у Бијељини не понашају одговорно тврди и предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић, који за “Глас” каже да је ситуација на терену све тежа.

- Остварују се најцрње прогнозе, од којих су фармери страховали, а то је да ће се заразити глодари, куне и остале дивље животиње које су месождери, јер једу остатке угинулих заражених свиња које су непрописно одложене. Биће немогуће искоријенити болест - тврди Маљчић.

Он сматра да због различитих странака на власти на републичком и локалном нивоу највише испаштају фармери.

- Не прозивам ниједне ни друге, али тужно је то што нема сарадње на превазилажењу проблема - истакао је Маљчић.

Брчко дистрикт

На подручју Брчко дистрикта регистровано је 19 имања на којима је откривена афричка куга свиња, а шеф владиног Пододјељења за ветеринарство Стеван Радић рекао је јуче да је еутаназирано 355 животиња.

Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду предложиће Влади дистрикта да произвођачима свиња из Брчког који су због болести изгубили сточни фонд буде надокнађена комплетна штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана