Випотник: Рециклирање важно за очување планете

Срна
Випотник: Рециклирање важно за очување планете

БАЊАЛУКA - Министар за просторно уређење, грађевинарсво и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је Срни да је рециклирање на првој линији одбране у борби да се спаси будућност планете и човјечанства.

"Сваке године седми ресурс штеди више од 700 милиона тона емисије угљен диоксида, а предвиђа се да ће се до 2030. године повећати на милијарду тона", рекао је Випотник поводом Свјетског дана рециклаже.

Он је подсјетио да је рециклажа препозната и у циљевима УН за одрживи развој до 2030. године као кључни дио кружне економије и помаже у заштити природних ресурса.

"Циљ обиљежавања Свјетског дана рециклаже јесте да укажемо на значај овог процеса, али и на обезбјеђивање здравије будућности планете очувањем шест примарних природних ресурса - воде, ваздуха, угља, нафте, земног гаса и минерала, и то управо промовисањем новог седмог ресурса – робе коју смо произвели, која се налази свугдје око нас, коју свакодневно користимо и која се може рециклирати", истакао је Випотник.

Он је нагласио да је овај дан прилика да се укаже на значај развоја ове индустријске гране, не само са аспекта застите животне средине, него и са аспекта привредног развоја и отварања нових радних мјеста.

"Мисија Свјетског дана рециклаже се мора остварити на два нивоа. На политичком нивоу обиљежавањем поручујемо лидерима, људима који доносе одлуке, да је рециклажа толико важна да мора постати глобално питање и да је хитно потребан заједнички приступ овом процесу. Други ниво се односи на сваког од нас и молимо људе широм планете да размишљају о ресурсима, а не о отпаду, јер док се то не догоди нећемо знати довољно цијенити рециклирану робу", истакао је Випотник.

Да би постигли резултате на глобалном нивоу, додао је он, потребно је да почнемо од себе и своје околине.

"Ово је дан који је замишљен да се цијели свијет уједини и постави планету на прво мјесто", поручио је Випотник.

Свјетски дан рециклаже установљен је 2015. године на Свјетској конвенцији рециклирања, а обиљежава се сваке године 18. марта.

Појам рециклажа подразумијева поновну употребу неког предмета. Процес има три корака - правилно разврставање отпада, затим његову обраду и на крају поновну употребу у производњи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана