Випотник: Похваљени напори министарства у испуњавању циљева из зелене агенде

Srna
Foto: BN

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник и резидентни представник УНДП-а Стелиана Недера усагласили су се да је у свјетлу кандидатског статуса неопходно што прије припремити пројекте с којима би се аплицирало за средства из ИПА и других међународних фондова за имплементацију мјера из Зелене агенде.

На састанку у Бањалуци је констатовано и да је неопходно у најскорије вријеме одредити приоритете у прилагођавању домаћег законодавства европским прописима. 

Недера је истакла да су заштита биодиверзитета, декарбонизација и енергетска ефикасност кључни стубови Зелене агенде и Софијске декларације о зеленом плану за западни Балкан и похвалила све напоре које Министарство улаже у испуњавању зацртаних циљева из ових докумената, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске. 

Према њеним ријечима, све обавезе које БиХ има према Оквирној конвенцији УН о климатским промјена благовремено се испуњавају, захваљујући ангажману Министарства које као контакт-институција за ову конвенцију представља покретачку снагу и за друге институције. 

Випотник је захвалио УНДП-у на спремности за проширење сарадње и нагласио да су циљеви Софијске декларације и Зелене агенде кључ за остваривање напретка на путу европских интеграција. 

На састанку је закључено да је досадашња сарадња Министарства и УНДП-а била изузетно успјешна, те изражено увјерење да ће ово партнерство у наредном периоду бити додатно оснажено. 

У саопштењу се наводи да се Випотник састао данас, у одвојеном сусрету, и са координатором Програма УН за животну средину /УНЕП/ за западни Балкан Соњом Геберт. 

На састанку је од УНЕПА затражена снажнија подршка управљачима заштићеним подручјима као и помоћ за успостављање Еколошке мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана