Вински пут Херцеговине примљена у "Итер Витис"

Срна
Вински пут Херцеговине примљена у "Итер Витис"

САРАЈЕВО- Вински пут Херцеговине, културна рута која обухвата вишевјековну традицију производње вина у регији Херцеговине, примљена је у културну стазу Савјета Европе "Итер Витис", речено је данас на конференцији за новинаре у Спољнотрговинској комори БиХ.

Винарије су тек највидљивији дио Винског пута Херцеговине, али она укључује и многе природне атракције, богато културно насљеђе, гастрономску понуду и јединствену културу гостопримства.

Предсједник Коморе Здравко Маринковић рекао је да је БиХ са Винским путем Херцеговине прва у регији која је примљена у једну овакву асоцијацију.

Према његовим ријечима, веома је битно што се шест општина, односно градова укључило у Вински пут, што је битно и за укупну туристичку понуду Херцеговине, али је и веома значајно да се БиХ нађе на туристичкој мапи пута.

"Винска рута може подстакнути остале гране привреде да се укључе у овај пројекат како би унаприједила туристичке понуде БиХ и промовосила своје производе", истакао је Маринковић.

Директор Мисије УСАИД у БиХ Кортни Чаб рекла је да је Влада САД подржала овај пројекат, те истакла да ће то радити и у наредном периоду како би БиХ проширила своју понуду.

"Овај корак је важан за економски развој како Херцеговине, тако и БиХ јер ће допринијети отварању нових радних мјеста", оцијенила је она.

Колики је значај уласка Винског пута Херцеговине у култури руте Савјета Европе, предсједник "Итер Витиса" Емануела Пенке навела је да на сваких пет евра коју туристи потроше у винаријама они још 50 евра потроше на додатне производе, па је просјечна дневна потрошња ових туриста 189 евра.

Начелник Одјељења за туризам и угоститељство у Министарству трговине и туризма Републике Српске Јелена Гавриловић је рекла да је ово једна од лијепих вијести за развој туризма у БиХ, те да домаћом винском понудом нисмо само дио Европе, већ смо постали и дио свијета.

Туризам је, навела је она, стратешка грана у БиХ у којем посао могу наћи и млади и стари и жене, а посебно је битно да се у овај вински пут укључи локално становништво, као и они који раде у туризму.

"Ово је идеална прилика да се у свим овим општинама укључи становништво које до сада није видјело шансу и прилику да се запосли у туризму. У смислу промоције важно је да се ми са својом квалитетном туристичком понудом представимо и изађемо на европско тржиште уз помоћ УСАИД-овог пројекта развоја туризма", нагласила је Гавриловићева.

Винским путем Херцеговине руководи Спољнотрговинска комора у сарадњи са градовима/општинама Требиње, Мостар, Љубушки, Читлук, Чапљина и Столац, уз подршку УСАИД пројекта за развој одрживог туризма БиХ.

Европска федерација "Итер Витис" основана је ради промовисања и очувања материјалне и нематеријалне европске баштине вина и виноградарства.

"Итер Витис" обједињује различите дестинације и промовише вински туризам својих чланица, не само у смислу обиласка винограда и дегустације вина, већ и прекрасних пејзажа, руралних подручја, културно-историјског и материјалног насљеђа које се налазе на винским територијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана