Викимедија Српске на такмичењу у додавању референци

Срна
Викимедија Српске на такмичењу у додавању референци

БЕОГРАД- Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић", Библиотеком града Београда и Викимедијином заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику #1Либ1Реф /један библиотекар, једна референца/.

Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци, саопштила је Викимедија Србије.

Ово удружење другу годину за редом у сарадњи са Задужбином Викимедија уводи новине у кампању и организује је у виду такмичења за земље Средње и Источне Европе. "У периоду који је претходио кампањи одржане су бројне обуке за организаторе широм Средње и Источне Европе", истичу у Викимедији Србије.

Кампања уређивања референци организује се са циљем повећања поузданости података на Википедији, чему се прикључује бројне библиотеке и уредници из цијелог свијета. "Првобитно је организована због ангажовања библиотекара и богатства литературе којом су свакодневно окружени, па се због свог значаја проширила на уреднике широм света.

Током учешћа, уредници уносе нове референце и изворе података у чланке на Википедији и тиме доприносе повећању њихове проверљивости и поузданости", објашњавају у Викимедији Србији. Они истичу да су учесници кампање остварили сјајне резултате и заузели прво мјесто на глобалном нивоу са 17.112 референци, док се пет уредника Википедије на српском језику пласирало међу 10 најбољих у свјетској кампањи уређивања референци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана