Видовић: Влада ће помоћи најугроженијим грађанима

ГС
Foto: Бањалука.нет

БАЊАЛУКА - Нова банка и Сбербанк су врло ликвидне и те двије банке засигурно сада чине најјачи конзорциј банака у БиХ.

Депоненти и сви клијенти који ту имају средства немају разлога за страх и бригу, јер руководство банке поручује да имају 500 милиона КМ изнад резерве, што значи да у сваком моменту могу исплатити комплет депозите, рекла је Зора Видовић, министарка финансија у Влади Републике Српске.

Видовићева је истакла да ни у једном моменту није требало сумњати да ће се депозити исплатити, јер би у случају да купац није пронађен држава стала иза банке. Додаје да у Сбербанци тренутно није угрожено нити једно радно мјесто, те да за то постоји гаранција новог руководства.

- Морам рећи да смо врло успјешно превазишли ту ситуацију и да је Сбербанку, која је иначе била врло ликвидна банка, купила наша Нова банка, највећа банка у Републици Српској, а трећа по величини у БиХ. Врло је ликвидна, има много средстава изнад резерве, тако да свим клијентима бивше Сбербанке могу поручити да нема потребе за било каквим страхом, да су њихови депозити сигурни и да нема потребе да стоје у редовима и чекају своје депозите. Могу их подићи, није никакав проблем, али заиста нема потребе, јер ове двије банке сада су најјаче у БиХ - поручила је Видовићева.

Видовићева наглашава да је била неопходна брза реакција надлежних, јер када људи почну дизати депозите банка може за три до четири дана апсолутно да пропадне.

- Због тога и јесмо морали брзо да реагујемо. Прије свега Агенција за банкарство, чији и јесте посао по закону, врло брзо је реаговала и професионално одрадила свој посао. Ми смо, као Влада, први се пријавили као купци из разлога да заштитимо грађане, депозите и физичких и правних лица. Засигурно, да се није појавио други купац и бисмо то купили и организовали исплату свих депозита, а у неком наредном периоду опредјељивали се да ли ће то бити државна банка или ће се наћи наредни купац. У међувремену су се појавили врло квалитетни купци и то смо успјешно реализовали - додаје Видовићева.

Повећање плата у Српској

Видовићева је истакла да је у протеклом периоду дошло до раста плата, по два основа. Да ли ће доћи до нове корекције плата у скоријем периоду није познато, али истиче да ће се становништву које имају нижа примања сигурно помоћи.

"С обзиром да расту цијене, биће више прилива од ПДВ и највећи дио од тог повећања усмјераваћемо да помогнемо становништву које има мања примања и које ће бити угрожено овом инфлацијом. Плате су повећане по два основа. Прво, јер се смањујући порез на доходак и та средства директно усмјеравајући радницима, не послодавцу, 

Влада се одрекла 54 милиона КМ пореза из буџета да би сваком раднику у Републици Српској просјечно била повећана плата 16 КМ мјесечно" рекла је министарка финансија.

"За 280 хиљада радника, то је значајна цифра за буџет. Други дио повећања, Влада је за своје буџетске кориснике, гдје она послодавац повећала плату за ниже плате пет одсто и за ове више, преко 1.000 КМ три одсто" казала је Видовићева и додала:

"Морамо помоћи становништву која имају нижа примања, а то су пензионери гдје ће сигурно бити давања, једнократна или на који начин договоримо. Исто тако, и борачким категоријама које су угрожене. Ми смо већ донијели одлуку за оних 10.000 бораца који су у октобру добили право на мјесечни додатак, а до сада их нису имали. То су борци до 60 година који су незапослени, Влада је донијела одлуку да сваком од њих да једнократну накнаду од 100 КМ. Таквих случајева ће сигурно бити још до краја године" рекла је Видовићева.

Министар финансија Републике Српске даље наводи да нови талас поскупљења и раст цијена зависи од свјетских кретања.

Инфлација

Видовићева је поручила да се тренутно суочавамо са једном од највећих инфлација послије рата, а да је она произведена ратним дешавањима, али и растом цијена енергената.

Додаје да не постоје инструменти којима би се утицало на инфлацију, на начин да се она смањи, али да се може утицати одређеним мјерама да се помогне становништву.

"Влада је донијела одлуку да у првој интервентној набавци од 15 милиона КМ обезбиједе основне животне намирнице, односно да их уплатимо код произвођача и да они стоје као резерва у случају да буду потребе. Исто тако диктираћемо цијену те пшенице коју смо купили, и производиће се брашно по тој цијени којој смо набавили" казала је Видовићева

"По том основу, утицаћемо на цијену брашна. Такође, набавили смо одређену количину нафте и нафтних деривата. Ту није крај набавкама, тако да ћемо стално у залихама имати одређене количине роба, уколико дође до несташице. Сматрамо да неће доћи до несташице хране, а од свјетских санкција зависи хоће ли доћи до несташице нафте."

Наглашава да је Република Српска упутила приједлог да се смање или укину акцизе на гориво, али да договор још није постигнут.

Видовићева је нагласила да тржишна инспекција треба да прати и санкционише стања код одређених нафтних дистрибутера, с обзиром да када дође до поскупљења, залиха има и она би требало да иде по нижој цијени, али одмах се повећава цијена и за ту залиху, преноси портал Бањалука.нет.

Сматра да нема потребе да грађани купују залихе, јер, како каже, нисмо подручје које је изложено рату, нити ћемо бити.

Видовићева је поручила да руководство Републике Српске не одустаје од враћања надлежности, те додаје да то не може реализовати за мјесец или два, али да ће се дугорочно сигурно урадити.

Такође је навела  да је Буџет Републике Српске врло ликвидан и апсолутно је нетачно да се пуни новим задуживањима. Не каснимо са измирењем наших обавеза, нити ћемо каснити у будуће, поручује Видовићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана