Видовић: Пореска управа ради добро и остварује раст наплате прихода

Srna
Foto: rtrs

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да Пореска управа Српске апсолутно добро ради свој посао, има квалитетан кадар и технику, те константно остварује раст наплате прихода.

- Кад сам дошла у ову управу почела је блокада и државних фирми /јавних предузећа/ и општина због дугова. Све смо то наплатили и више нема дугова државних фирми и општина - рекла је Видовићева у завршној ријечи у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске, који је размотрен по хитном поступку.

Када је ријеч о постојећем дугу у здравству, Видовићева је истакла да он од 2020. године ни за марку није повећан.

- Од тада годишње пребацујемо 52 милиона КМ Фонду здравства да би све здравствене установе измириле своје обавезе. Дакле, замрзли смо тај дуг и покушавамо да даље побољшамо стање у тој области - рекла је Видовићева.

Она је у вези са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске подсјетила да је највише фиктивних фирми основано од 2001. до 2004. године, те да су се углавном бавиле прометом.

У образложењу поменутог акта се наводи да се њиме ствара правни основ за утврђивање застарјелости права на наплату пореског дуга који је постао извршан прије ступања на снагу Закона о пореском поступку 2012. године, на начин да се и на овај дуг примјењују одредбе о застарјелости, као и за дуг настао према одредбама важећег Закона о пореском поступку Српске.

У овом случају ријеч је о дугу доспјелом од настанка Пореске управе Српске /2002. године/ и раније /1996–2002/ до 31. децембра 2011. године, пореских обвезника за који је у року покренут поступак принудне наплате, чија је имовина обезбијеђена у складу са законом.

Међутим, исто тако ријеч је и о дугу оних пореских обвезника који више не послују, који немају имовину, а код којих постоји веома висок степен потпуне ненаплативости тог дуга.

Према евиденцијама и процјенама финансијских ефеката Пореске управе, укупан порески дуг који је доспио закључно са 31. децембром 2011. године, за који је покренут поступак принудне наплате, али нису наплаћена износи 375.000.000 КМ.

- У том износу се не налази порески дуг за које је одобрено одгођено плаћање, нити порески дуг обвезника над којима је покренут стечајни поступак - наведено је у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана