Видовић и Врховац:Циљ ИРБ-а још повољнија средства привредницима и младим брачним паровима

Срна
Видовић и Врховац:Циљ ИРБ-а још повољнија средства привредницима и младим брачним паровима

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће Инвестиционо-развојна банка (ИРБ), захваљујући планираној прекомпозицији, моћи да понуди много повољнија средства привредницима и грађанима, поготово младим брачним паровима који узимају стамбене кредите.

Видовићева је рекла Срни је управо то циљ када је ријеч о њеним ранијим најавама да се ИРБ у овој години дају већа овлашћења, значај и послови.

Не откривајући за сада детаље у вези са прекомпозицијом, будући да тај процес траје, Видовићева је рекла да је нова концепција ИРБ потребна с обзиром на то да је њена излазна камата на кредите 0,5 одсто, те да укупна каматна стопа, зависно од клијента, бива три, три и по или четири одсто, јер се пласира преко комерцијалних банака.

Видовића на том плану каже да се Српска и до сада, као власник капитала у ИРБ, потпуно одрицала добити да би привредници и грађани добили повољнија средства од комерцијалних, те да је поменута камата од 0,5 одсто ту да покрије трошкове ове банке.

Она је подсјетила да дјелатност ИРБ значајна, јер ова банка биљежи пласмане веће од 2,8 милијарди КМ, од чега се знатан дио односи на привреду и стамбене кредите.

И вршилац дужности директора ИРБ Републике Српске Дражен Врховац је рекао Срни да још није у прилици да саопшти детаље у вези са новом организацијом и потенцијалним новим овлаштењима ове банке.

-Разговори са Министарством финансија и Владом Српске на ову тему још трају. Међутим, приоритет и главни разлог због којег је и покренута ова прича јесте чињеница да смо и прије и током пандемије вируса корона показали да смо ослонац и подршка привреди Српске. Привредници у нама виде партнера и ми се тако и понашамо, а све што и сада радимо је са искључивим циљем ефикасније подршке привреди и грађанима - рекао је Врховац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана