Видаковић: Трагање за несталим Србима скоро обустављено

Срна
Видаковић: Трагање за несталим Србима скоро обустављено

БАНЈАЛУКА - Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић изјавио је, поводом обиљежавања Дана погинулих и несталих Републике Српске, да је процес тражења несталих Срба скоро у потпуности обустављен и навео да су у протеклој години идентификована само три лица.

”Оснивањем Института за нестале БиХ дошло је до застоја у процесу тражења за несталим Србима, што најбоље потврђује податак да су у протеклој години идентификована само три лица”, рекао је Видаковић Срни испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци гђе присуствује обиљежавању Дана погинулих и несталих Републике Српске.

Он је истакао да се Република Српска не може отети утиску да се ово ради смишљено како би се ратни злочини над Србима прикрили, а српске жртве умањиле.

Видаковић је нагласио да институције Српске у наредном периоду морају радити на томе да се убрза процес идентификација и да се ријеше судбине несталих Срба.

Он је рекао да се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу налази 578 неидентификованих посмртних остатака.

“Рјешење садашњег пробелам једино је могуће враћањем овог процеса у надлежност Републике Српске како би се трагање за несталим Србима наставило”, истакао је Видаковић.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 19.199 припадника Војске Републике Српске и 788 припадника МУП-а Републике Српске.

Погинуло је и 19 припадника Војске Југославије, три МУП-а Србије, 199 Српске војске Крајине, 36 припадника Милиције Крајине, 3.250 припадника ЈНА, те 165 територијалне одбране српских општина и градова, што укупно износи 23.659 погинулих.

Република Српска још потражује 623 војника и 12 припадника МУП-а Републике Српске, те 1.011 цивила, од којих 312 дјеце и жена.

Укупан број несталих лица у Републици Српској је 5.584 -а Републике Српске, 2.777 цивила и 31 дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана