Видаковић: Српски народ имао водећу улогу у сламању фашизма

Срна
Са обиљежавања Дана устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату
Foto: Срна | Са обиљежавања Дана устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату

БАЊАЛУКА - Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да је српски народ имао водећу улогу у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

- Српски народ је кроз вијекове уназад доказао да је увијек био на бољој страни свијета, тамо гдје је слобода. Зато морамо бити поносни на своју свијетлу прошлост и са правом можемо вјеровати да ћемо имати бољу будућност - рекао је Видаковић, обраћајући се на Бањ брду у Бањалуци, на обиљежавању Дана устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату.

Видаковић је подсјетио да су у јулу 1941. године усташки злочини добили стравичне размјере, што је довело и до општег устаничког покрета српског народа.

- Устанак на подручју Независне Државе Хрватске (НДХ) почео је као спонтани отпор НДХ и усташким злочинима над Србима, који су били најизражајнији у Крајини и Херцеговини - напоменуо је Видаковић.

Видаковић је поручио да Република Српска неће дозволити да се историја прекраја и да је други пишу, истичући да ће се супротставити свим покушајима ревизионизма историје, искривљивања историјских чињеница, и то не само из Другог свјетског рата.

- И данас смо свједоци да идеологија фашизма и њени инспиратори нису уништени и да свијету пријети нова опасност од старог зла. Његовањем традиција антифашизма и окупљањем шаљемо јасну поруку да нисмо заборавили ко смо и колико је очување историјског сјећања важно за снажење нашег националног идентитета - истакао је Видаковић.

Видаковић је закључио да мора бизи очувана Република Српска и слобода српског народа на овим просторима.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Бањалуке Љубица Тадић рекла је да је важно да Бањалука гаји тековине НОР-а и што се чува лик и дијело бораца НОР-а.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да су на Бањ брду Крајишници дали живот за слободу, истичући да је највећи завјет за жртву српски народ морао дати да би данас били своји на своме.

Станивуковић је рекао да ће град Бањалука, у сарадњи са Владом Републикe Српскe, радити на реконструкцији споменика на Бањ брду, која би требало да буде окончана до наредног обиљежавања овог догађаја.

Поводом 82 године од устанка народа у БиХ у борби против фашизма, на споменик погинулим борцима Народноослободилачког рата на Бањ Брду у Бањалуци вијенце су положиле делегације Владе Републике Српске, Амбасаде Русије у БиХ и града Бањалука.

Вијенце су положиле и делегације СУБНОР-а Српске и Градског одбора СУБНОР-а Бањалука, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, Борачке организација Републике Српске, Борачке организације града Бањалука, Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука, Удружења логораша Другог свјетског рата, као и делегација СУБНОР-а Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана