Весна Ћурић: Вакцинација против короне безбједна и за труднице и дојиље

Милијана Латиновић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА – Вакцинација против вируса корона трудница и дојиља је безбједна и исту препоручују свјетска удружења гинеколога и оне не треба да страхују од посљедица имунизације.

Истакла је то медицински директор Здравствене установе "Medico S",  специјалиста гинекологије и акушерства Весна Ћурић нагласивши је да је све више информација које су поузданије у односу на почетак епидемије вируса корона, а које говоре у прилог томе да је вакцинација трудница и дојиља безбједна.

- Оно на шта ми скрећемо пажњу, јесте то да у прва три мјесеца која су најосјетљивија можда треба сачекати, али трудница која се вакцинише и тада неће погријешити. Студије које су рађене у западним земљама, а обухватиле су труднице које су примиле "фајзер" вакцину показују да нема повећаног броја компликација у трудноћи односно код развоја плода. Вакцине су безбједне у односу на болест - поручила је Ћурићева након састанка са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем, који је обишао ову здравствену установу поводом обиљежавања Европске недјеље неплодности.

Ћурићева је нагласила да се тренутно двије труднице заражене короном лијече у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, те да су у тешком стању.

- Болест је оно што носи компликације, а вакцинација спрјечава или смањује могућност да дође до компликација и самим тим штити здравље и мајке и дјетета - нагласила је Ћурићева.

Шеранић је након обиласка клинике и разговора са њеним представницима казао да у посљедњих двије до  три године расте број потврђених клиничких трудноћа у овој клиници.

- Сваки други покушај је успјешан и то је сјајан резултат. Ова клиника, као чланица пронатал групе има могућност да унапређује знање, размјењује кадар и представља Српску у овом сегменту. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију, разговарали смо и о томе и јасно је да се препоручује вакцинација и оних који раде на потомству. Вакцинише се и у трудноћи јер ризик добијања ковида у трудноћи је већи и може да утиче на здравље трудница па и на коначан исход. Још је јаснија слика када је ријеч о дојиљама, којима се такође препоручује вакцинација – поручио је Шеранић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана