Весеље уз пиштоље пут у трагедију

Јана Кезић
Весеље уз пиштоље пут у трагедију

БАЊАЛУКА - Готово ниједно славље у Српској не може проћи без употребе оружја, а они који на тај начин славе често нису свјесни какве посљедице могу изњедрити, чему свједоче и подаци да су у вријеме фешти у посљедњих пет година двије особе смртно страдале, а шест је повријеђено.

Иако је законским актима забрањено коришћење оружја на јавним мјестима, појединци то и даље чине и тако доводе у опасност друге грађане, посебно када се ватрено оружје користи на прославама, на којима се пуца увис. Како би упознали грађане са могућим посљедицама које произлазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС покренуло је превентивну кампању “Буди опрезан - оружје није играчка!”.

- Министарство ће до 31. децембра, у оквиру ове кампање, организовати низ догађаја који имају за циљ едукацију грађана о опасностима употребе ватреног оружја, али и самим санкцијама које су предвиђене - истакли су у МУП-у и упозорили да залутали меци могу бити опасни по живот, али и изазвати страх и панику, а неовлашћено коришћење ватреног оружја опасно је по друштво и угрожава јавни ред и мир.

Социолог Ведран Француз казао је за “Глас Српске” да је пуцање на слављима обичај који је дубоко укоријењен на нашим просторима.

- Међутим, кроз кампање, али и кроз новчане или друге видове казни, треба радити на његовом искорјењивању - истакао је Француз.

Како је додао, великој употреби оружја је допринио и рат, послије кога је доста наоружања остало по домаћинствима, гдје стоји као украс или неки вид амајлије, односно успомене. Како каже, ријеч је већином о нерегистрованом оружју, али ништа не оправдава ни оне који имају регистровано оружје, али га користе у погрешне сврхе.

- Многи људи се згражају када појединац да себи за право да пуцањем прослави тренутак за њега важан, не размишљајући о посљедицама по своје окружење. Тај метак, и ако никог не повриједи, свакако ствара моменат шока и нелагодности - казао је Француз.

Доктор безбједносних наука Радислав Јовичић каже за “Глас” да је потребно подизати свијест грађана о опасностима оружја кроз сталне медијске кампање, као и предавања у школама.

- Било је заговарања да се у средње школе врати предмет општенародна одбрана и друштвена самозаштита, који је постојао у бившој Југославији. Сматрам да у школе треба увести неки предмет који се тиче безбједносне културе, гдје ће се изучавати, између осталог, и тај дио који се тиче наоружања и опасности које пријете од његове употребе, како би се дјеца упознала с тим - казао је Јовичић, додавши да се треба придржавати свих законских прописа код коришћења било које врсте оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана