Верификација старе девизне штедње до 15. маја у АПИФ-у

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Министарство финансија Републике Српске саопштило је данас да се стара девизна штедња може верификовати до 15. маја у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/.

То је односи на лица која до сада нису верификовала стару девизну штедњу, а чија средства су била депонована у банкама са сједиштем на територији БиХ и за које је обавеза враћања пренесена на Републику Српску.

Овај процес се приводи крају јер је, од износа старе девизне штедње коју треба исплатити Република Српска, за верификацију преостало нешто више од 10 одсто. Од почетка посљедњег циклуса верификације, у само мјесец дана, пријавило се 107 штедиша и верификовало 2,2 милиона КМ својих потраживања по основу старе девизне штедње, саопштено је из Министарства финансија.

У Републици Српској је до сада укупно верификовано 667,6 милиона КМ старе девизне штедње. Кроз готовинске исплате до 2.000 КМ исплаћено је 80,1 милион КМ, а 4,2 милиона КМ су исплаћени по судским пресудама.

Кроз емисије обвезница старе девизне штедње измирено је 583,3 милиона КМ, а од тога је доспјело и заједно са каматама исплаћено штедишама 599,6 милиона КМ. По доспјећу у наредним годинама преостало је за измирење 23,8 милиона КМ.

❤️

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана