Велико интересовање за учење несвакидашње вјештине: Плес на свили јача тијело и ум

Јана Кезић
Велико интересовање за учење несвакидашње вјештине: Плес на свили јача тијело и ум

БАЊАЛУКА - Плес на свили, као спој умјетности, спорта и моторике све је популарнији међу становницима, али откривање чари ове несвакидашње вјештине која побољшава здравље тијела и ума за сада је у БиХ доступно само грађанима Бањалуке, Мостара и Љубушког.

Овај веома елегантни плес настао је седамдесетих година прошлог вијека као једна од варијација циркуске вјештине плеса на трапезу, а посебан је по томе што се изводи на двије окомито постављене еластичне траке, које су причвршћене на плафону.

Да за плесом на свили влада све веће интересовање потврђују и у бањалучкој школи свиле “Aerial Silk”, гдје власница, али и инструкторка Звјездана Дервић каже да је школу отворила крајем децембра прошле године те да већ има више од 30 полазника.

- У Бањалуци су људи заинтересовани за плес на свили, већина оних који су дошли на пробу остала је на лекцијама. С обзиром на то да је ово нешто ново код нас, за часове дјевојке обично сазнају једна од друге. На почетку сам имала пет или шест дјевојака па је интересовање почело да расте - рекла је Дервићева.

Да се о овој вјештини код нас, како каже, још не зна довољно, свједочи чињеница да и они који дођу на часове не знају много о томе и на шта су тачно дошли.

- На часовима се првих пола сата ради загријавање, које има за циљ да се разбуди тијело, а након тога се прелази на свилу. За сада радимо само са одраслима, али у наредном периоду имам намјеру да овој вјештини подучавам и дјецу - казала је Дервићева, додајући да се часови, у трајању од сат и по, одржавају у сали пењачког клуба “Extreme” у Бањалуци.

Истакла је да се на почетку раде лагане ствари, да би људи осјетили како је бити на свили те имати сву тежину на рукама и баланс, а потом се раде све теже кореографије уз музику.

Да константно расте број полазника потврдили су и у школи “Vermelho” из Мостара, гдје власница и инструкторка Мартина Мартић каже да часове држе и у Љубушком.

- Задовољна сам бројем полазника и стално расте интересовање, због чега стално повећавам групе. У понуди, осим плеса на свили за одрасле, имамо и плес за дјецу - рекла је Мартићева.

Објаснила је да плес на свили пружа бројне бенефите.

- Ради се све, од руку, трбушњака, леђа, па ногу. Полазнице су обично жене, а некада је било и мушкараца - рекла је Мартићева. У групи за дјецу, како каже, најмлађа полазница има пет и по година.

- Никада није касно да се почне бавити овим плесом, а томе свједочи и податак да на тренингу имамо и једну госпођу од 53 године - казала је Мартићева.

Објаснила је да је ово специфичан спорт, јер се са почетницима ради баш од почетка индивидуално, без обзира на то када дођу на тренинг.

- Највећа заблуда је та да полазник мора имати одређене афинитете да би пошао на часове - казала је Мартићева додајући да су мјесечне чланарине до 50 марака.

Опрема

Инструкторке кажу да од опреме за плес на свили није потребно ништа посебно, осим удобне, али уске, одјеће.

Свакако, како кажу, треба избјегавати широку и врећасту одјећу, да би била избјегнута могућност да се заглаве у траци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана