Велики водич за зимовање у Српској: Богата понуда најављује крцате планине

Анита Јанковић Речевић
Велики водич за зимовање у Српској: Богата понуда најављује крцате планине

БАЊАЛУКА - Прве пахуље снијега на планинским врховима у Српској и БиХ најавиле су долазак зиме и скори почетак скијашке сезоне коју у домаћим ски-центрима дочекују спремно, уз још богатију понуду како за велике, тако и мале љубитеље зимских спортова.

Нова зимска сезона на Јахорини, која је у петак била прекривена са 20 центиметара снијега, званично ће бити почети 8. децембра уз концерт легендарног пјевача Здравка Чолића.

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић рекао је да су карте за концерт Чолића распродате, што потврђује огромно интересовање публике за тај музички догађај, али и за Јахорину. 

Нагласио је да су у току припреме са фокусом на контролу и одржавање инсталација вертикалног транспорта.

- Захваљујући нашим системима вјештачког осњеживања и падавинама, које су најављене током викенда, велика је шанса да ће посјетиоци ускоро моћи уживати у скијашким авантурама - изјавио је Љевнаић.

Када је ријеч о новим инвестицијама, Љевнаић поручује да је менаџмент ОЦ учинио значајне кораке како би побољшали искуство на стази, па додатна три километра уз већ доступних 49 километара стаза пружају већи избор рута за све љубитеље скијања и сноубординга.

- Улагање у надоградњу система за вјештачко осњеживање ће омогућити оптималне услове на стазама током цијеле сезоне. У плану је изградња вјештачког језера на Скочинама, што ће омогућити додатних 20.000 метара кубних воде за боље осњеживање и одржавање стаза - рекао је он.

Додао да су припремили богат културни програм током цијеле сезоне, попут наступа Тонија Цетинског, Едите Арадиновић, Ане Бекуте, Индире Радић, док ће све оне који одлуче да Нову годину дочекају на сњежној љепотици забављати Весна Змијанац.

- Циљ нам је да пружимо посјетиоцима незаборавно искуство скијања и забаве на Јахорини. За оне који уживају у магији ноћног скијања, наш сноуборд парк представља савршено мјесто, а љубитељи брзе вожње моћи ће уживати у санкању на посебно припремљеним стазама - рекао је Љевнаић наводећи да је планирано и отварање ски-центра “Игришта” код Власенице. Отварање би требало да буде средином децембра.

Све је спремно и на Козари, гдје ће скијашке стазе у предстојећој сезони бити богатије снијегом, јер су набавили још један топ за осњеживање.

- Што се тиче техничке исправности у потпуности смо спремни. Ремонти су завршени, стазе уређене. Нисмо имали већих захвата и инвестиција током припрема. Набавили смо још један топ за осњеживање који ће нам омогућити бољу динамику у обезбјеђивању снијега на обје стазе за одрасле, као и дјечијој - рекао је предсједник Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар” Божо Грбић.

Циљ им је, како каже, да ове сезоне акценат буде на школама скијања.

- Очекујемо повољне услове током зимског распуста и много дјеце тих дана - рекао је Грбић и подсјетио да је дневна ски-карта лани коштала 18 КМ, а да цијену за предстојећу сезону још нису одредили.

Зима је стигла и на Купрес, гдје становници Крајине радо одлазе на скијање.

У петак је било око 25 центиметара снијега.

- У нареднима данима очекујемо још. Припреме су у завршној фази, а сезона би званично требало да почне до 16. децембра. Што се тиче новина, направили смо нову боб стазу у дужини од три километара и 200 метара са свим елементима. Поставили смо и заштитне вјетробране, означили скијалиште  мрежама и све је спремно за прве госте. Дневна цијена ски-карте је 30 КМ, као и лани - рекао је власник скијалишта “Ски краљица” у Купресу Желимир Марић.  

Директор и сувласник Ски-центра Кнежево Срђан Гојковић каже за “Глас” да ће сезона бити званично отворена онда када падне снијег.

- Не знамо тачно када ће то бити, очекујемо што прије. Стазе су припремљене, сви радови су увелико завршени. Цијена дневног ски-паса биће 25, а полудневни 20 КМ - рекао је Гојковић. 

Капацитети

Божо Грбић каже да су смјештајни капацитети на Козари упркос благим помацима и даље велики проблем.

- У Планинарском дому имамо око стотињак лежајева, ту су и бунгалови у националном парку, а мотел “Бијеле воде” проширио је капацитете за око 50 лежајева. Нажалост, то је и даље мало за наше скијалиште - истиче Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана