Велики успјех полазника Конфуцијевог института

Срна
Велики успјех полазника Конфуцијевог института

БАЊАЛУКА - Студент прве године синологије на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Теодора Пајић, захваљујући добрим резултатима које је постигла на такмичењу из познавања кинеског језика и културе "Кинески мост" за ученике средњих школа, боравила је двије седмице у Кини гдје је стекла нова искуства и познанства.

Као другопласирана на такмичењу, одржаног у мају, Пајићева ће у Кини боравити и у октобру, гдје ће учествовати на завршном такмичењу у Пекингу.

Пајићева је за Срну рекла да већ три године похађа курс кинеског језика на Конфуцијевом институту, као и да је овај језик завољела већ на првом часу.

Љубав према Кини и кинеском језику и жеља за учењем о другачијим културама, упознавањем различитих људи и стварањем нових успомена мотивисали су је да ове године упише први циклус студија синологије на Филолошком факултету.

Првопласирана на такмичењу "Кинески мост" за средњошколце и дугогодишња полазница курса кинеског језика на Конфуцијевом институту Дајана Ракар остварила је изузетан резултат и примљена на пуну стипендију на Универзитет Сијан Ђаотонг у Кини, смјер Информаицоне технологије, а студије ће похађати на кинеском језику.

У јуну је одржано и такмичење "Кинески мост2 за ученике основних школа, а побједник овога такмичења је ученица осмог разреда Основне школе "Јован Цвијић" у Бањалуци Хелена Дивљак која ће учествовати на завршном такмичењу у Пекингу, крајем октобра.

- Кинески језик учим три године на Конфуцијевом институту и одувијек сам заинтересована за проучавање других култура и језика. Одлазак у Кину доживљава и као дивну прилику да упознам кинеску природу и видим панде  рекла је Дивљак Срни.

Директор Конфуцијевог института Љиљана Стевић изјавила је Срни да је поносна што полазници Института постижу добре резултате, те путују и студирају у Кини.

Она је истакла да је остварено све оно што је Институт најављивао прије пет година, када је и основан.

- Наши полазници и студенти су доказ нашег рада и мост са Кином. Тај мост је све снажнији, јер све више младих људи се опредјељује да учи или студира кинески и самим тим наша мисија је испуњена - поручила је Стевићева.

"Кинески мост" је такмичење које повезује све љубитеље кинеског језика и културе, а прелиминарно такмичење се одржава једном годишње широм свијета.

Организује се у три категорије - за ученике основних школа, ученике средњих школа и студенте.

Прелиминарна такмичења одржавају се у више од 130 земаља, а завршница се одржава у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана